Читај ми!

Интернат за ученике пољопривредне школе

У реновираном, модерно уређеном интернату за ученике Пољопривредне школе у Александровцу, тренутно су смештена 24 ученика, а места има за још тридесетак. "Свети Трифун" је једна од пет школа у Србији у којој се школују будући винари и виноградари.

Руиниран објекат у дворишту школе Пољопривредне школе "Свети Трифун" у Александровцу реконструисан је после 37 година, у складу са најновијим стандардима за смештај и живот ученика.

То много значи ученицима који нису из Александровца. Док интернат није отворен, седамнаестогодишња Сузана Миодраговић из Лесковице, устајала је у пет ујутру како би превозом на време стигла на наставу.

Сузана је сада једна од двадесет четворо станара школског интерната, и дневно уштеди четири сата времена за учење и дружење:

"Помажемо једни другима. Све нам је на дохват руке, то је нешто најбитније пошто су овде углавном деца из околине или са стране."

Интернат Пољопривредне школе "Свети Трифун" не заостаје за савременим  студентским и ђачким домовима.

"Од почетка свог школовања сам овде", каже Бобан Марић, ученик првог разреда. "Услови су одлични, ту имамо храну и све што нам је потребно."

Једина пољопривредна школа у Расинском округу

Средња пољопривредна школа "Свети Трифун" једна је од пет у Србији у којој се поред бројних профила прехрамбене струке школују и будући винари и виноградари.

Поред савремене лабораторије, Школа поседује 92 хектара земље и вински подрум. То што у интернату има слободних места за још тридесет два ђака, не брине професоре и васпитаче, јер је ове школске године уписано једно одељење више него претходне.

"Ово је једина пољопривредна школа у Расинском округу", каже директор школе Бранко Влајичић. "Овом крају су потребни пољопривредни и прехрамбени техничари, да би могли да развијају своју пољопривредну производњу."

Ђацима из села у околини Александровца обезбеђени су једнаки услови за рад као и њиховим вршњацима у већим срединама, што је и био циљ адаптације интерната пољопривредних школа у Србији.

"Ово је за одрасле ученике продужени боравак. У школи уче, а у дому вежбају задатке, спавају, ту се хране", каже Милан Ђокић, начелник Школске управе за Расински округ. "Мислим да нема бољих и савременијих услова за ученике данас него што је дом."

У адаптацију и опремање овог интерната, Министарство просвете и науке уложило је око 40 милиона динара.

У наредном периоду биће обновљена још два интерната. Стварањем бољих услова за школовање стручњака,  Министарство просвете и науке, како кажу, подржава стратегију развоја пољопривреде која је велика развојна шанса Србије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи