Читај ми!

Заједно до светлости

У Сврљигу је недавно основана прва радионица за младе и децу са сметњама у развоју. У плану је да се временом претвори у дневни боравак у којем би, уз психолога и васпитаче, са децом радили дефектолози и други стручњаци.

Особе са сметњама у развоју, у малим срединама, поготово сеоским, често су изоловане и далеко од очију јавности. У Сврљигу су одлучили да ту слику промене.

Место где се деца радо окупљају је радионица "Заједно до светлости", за сада у просторијама билиотеке Дома културе, прва те врсте у њиховом крају.

Јована има десет година и отац је редовно доводи да се дружи и игра с вршњацима.

"Јована сад иде у први разред", каже њен отац Драган Ђорђевић. "Иде у школу, али не на све часове. Овде су деца слична њој, доводим је да се друже и да, колико може, нешто научи."

Наталију доводи мајка Андријана, која остаје све док траје радионица, јер је неопходан период прилагођавања на нову средину: "Да њој буде боље, мало да изађе, да се дружи с децом. Она све разуме."

Радионица "Заједно до светлости", за сада, окупља петнаесторо деце из Сврљига и околине. Први корак је њихова социјализација, а са њима раде неговатељице и психолог.

"То су активности које су усклађене са њиховим потребама и могућностима, због различитих сметњи и проблема", објашњава Јелена Ђорђевић, психолог. "Уз помоћ родитеља, деца цртају, читамо приче, фарбали смо јаја."

Активности Радионице спроводе се у сарадњи са општинским Центром за социјални рад.

"Идеја је била, пре свега, обогаћивање живота ове деце, максимална подршка стручњака и дружење у оплемењеном простору", каже Весна Недељковић, директор Центра за социјални рад у Сврљигу.

У плану је да Радионица, која је настала у оквиру пројекта подршке у кући, постане и дневни боравак, и да се у њен рад укључе и дефектолози и други стручњаци који могу да побољшају квалитет живота деци са сметњама у развоју.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи