Читај ми!

Међународни дан џеза у Нишу

Нишки џезери одушевљени предлогом џез пијанисте Хербија Хенкока, да се 30. април прогласи за Међународни дан џеза. Први међународни дан џеза у Нишу званично се обележава вечерас бесплатним концертом групе Џезбука.

На предлог познатог џез пијанисте Хербија Хенкока, 30. април се први пут у свету обележава као Међународни дан џеза. У Нишу, где се одржава највећи домаћи џез фестивал Нишвил, ову идеју прихватили су са одушевљењем.

Саксофониста Риста Трајковић, више од 40 година свира џез. Наступао је са свим најважнијим џез музичарима на овим просторима.

Трајковић каже да не живи од џеза, већ за џез и да је идеја о Међународном дану џеза за њега веома важна.

"Ред је да буде један дан у години где ћемо сви да се сетимо неке музике коју свирамо, радимо и за коју живимо и та идеја Херби Хенкока је врло конструктивна", каже Трајковић.

Фестивал Нишвил већ годинама окупља најутацијније светске џез музичаре и заслужан је за популаризацију ове музике у Србији и региону.

Директор Нишвил фестивала Иван Благојевић каже да би било добро да овај дан наредних година буде обележаван централно и да му је жао што нису упсели да са Мишом Бламом ове године организују централну прославу у Нишу.

Драган Петровић, који је годинама радио као диригент у оркестру 3. Армије, покушавао је да и у овој области промовише џез кроз форму Биг бенда.

"Нишка џез публика потпуно је едукована да прихвати такве ствари и такве новине. Ја мислим да Нишу припада то место, јер има традицију од 40 година како се овде одржавају различити џез фестивали", каже Петровић.

Стручњаци подсећају да само 0,4 одсто популације у свету слуша џез, међутим, утицај и значај ове музике  чак и у 21. веку је огроман.

Владимир Нешић, социолог и џез публициста каже да је нека врста његове професорске мисије да допринесе ширењу и опште и музичке културе.

"Мислим да је музичка култура део опште културе и зато треба неговати праве вредности.", каже Нешић.

Први Међународни дан џеза у Нишу се званично обележава вечерас бесплатним концертом групе Џезбука.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи