Читај ми!

Неуспешни преговори ратара и Владе

Ратари и представници Министарства пољопривреде нису успели да постигну коначан договор о исплати субвенција. Пољопривредници поново блокирају путеве.

22.03 - Коначан договор пољопривредника и Министарства није постигнут. Ратари кажу да је Министарство одступило од претходног договора. Из Министарства поручују да оно што ратари траже превазилази средства у буџету намењена субвенционисању.

20.40 - Разговори ратара и представника Министарства пољопривреде још увек трају, очекује се званична потврда постигнутог договора, јавља извештач РТС-а.

Иако су ратари и представници Министарства пољопривреде синоћ постигли начелан договор о исплати субвенција, две стране вечерас нису успеле да договор финализују. Пољопривредници су поново тракторима блокирали поједине путеве.

После разговора у Влади који су трајали три сата, представници ратара су рекли да је Министарство одступило од претходног договора. У Министарству одговарају да захтев земљорадника превазилази средства која Министарство има у буџету.

Помоћник министра Милош Миловановић је рекао да је то једини разлог што није постигнут коначан договор, упркос томе што је Министарство пољопривреде и трговине преузело иницијативу према Министарству финансија и решило један од захтева дела незадовољних паора да се промени систем пореза на додату вредност за регистрована пољопривредна газдинства.

Према речима Миловановића, Министарство је омогућило свим регистрованим пољопривредницима са приходом већим од два милиона динара да сами одлуче да ли желе да буду у систему ПДВ-а.

Ратари траже да им се исплате субвенције од 12.000 динара по хектару и да им се врате акцизе за 60 литара дизел горива. Како је указао Миловановић, у буџету има новца само да се изврши повраћај акцизе за количину од 32 литра дизел горива и ништа више од тога.

Представник дела незадовољних паора Мирослав Иваковић тврди, међутим, да договор није постигнут зато што пољопривредници "нису добили оно што је било током прошле ноћ понуђено у преговорима".

Начелан договор

Представници пољопривредника и Министарства синоћ су постигли начелан договор, после више од седам сати разговора. Договор је био да се субвенције исплаћују по хектару, али уз услов да се оствари минималан принос који ће бити одређен за сваку културу.

Две стране су саопштиле да су маратонски преговори министра Душана Петровића и пољоприврдника завршени компромисом.

"Дефинисано је да ћемо добити субвенције по хектару које ће бити у износу који је био оријентационо као и претходних година", рекао је Мирослав Ивковић из Организационог одбора пољопривредника, после постизања начелног договора са Владом Србије.

Договорено је да износ подстицаја буде највише 12 хиљада динара по хектару, уместо 14 хиљада, колико је било до сада. И то за све обрадиве површине које су пољопривредници пријавили у регистру. Услов је да докажу да земљу заиста обрађују.

"За разлику од раније сваки пољопривредни произвођач ће бити уговорно обавезан да заснује прозводњу за коју прима субвенције, с друге стране да ће сваки пољопривредни произвођач имати уговорну обавезу да у случају примања субвенција мора да испоручи одређену минималну, референтну количину производа којима се бави", објаснио је Милош Миловановић, помоћник министра пољопривреде.

Произвођачима који су користили државне субвенције по овогодишњим уредбама и набавили регресирано дизел гориво и узели аванс за пролећну сетву биће исплаћена само разлика до 12 хиљада динара.

Овакав модел субвенционисања, тврде у ресорном министарству, подстаћи ће продуктивност и повећање обима производње, а новац из буџета стићи до већег броја корисника. Иако су и једна и друга страна задовољне договореним, трактори остају на путевима, док договор и званично не буде потврђен током дана.

Како је саопштио Ауто-мото савез Србије, сви путеви које су ратари претходно блокирали проходни су за саобраћај.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи