Читај ми!

Договор Владе и ратара

Представници ратара и министар Душан Петровић постигли начелни договор о субвенцијама. Одблокирана већина путева. Договор владе и ратара биће озваничен током дана. Субвенције убудуће по хектару, уз услов "да буде остварен минималан принос".

(петак) 02.28 - Постигнут начелни договор између Владе Србије и ратара о субвенцијама.

Незадовољни ратари и Влада Србије постигли су, после маратонских преговора, начелни договор о начину исплате субвенција пољопривредницима. Већина блокада уклоњена. Ратари чекају да се договор током дана озваничи.

Према договору који су постигли представници ратара и министар пољопривреде Душан Петровић, испуњен је захтев пољопривредника да субвенције буду исплаћиване по хектару, али уз услов да буде остварен минималан принос испод којег субвенције неће бити исплаћиване.

Износ који ће пољопривредици добијати износи 12.000 динара по хектару.

Друга рунда разговора почела је око 19 часова, односно сат пошто је први покушај две стране да пронађу заједнички језик пропао због "неспоразума у комуникацији".

Прекид саобраћаја измећу Београда и Панчева

Мост на Тамишу и нови пут за Београд из Панчева од ноћас су одблокирани, па саобраћај између та два града функционише нормално.

На хитној седници Градске управе раније је саопштено да градски аутопревозник "АТП" због блокаде путева дневно трпи губитке око милион динара, али да су угрожени и пацијенти и запослени у здравственим центрима, Геронтолошки центар у Панчеву, Предшколска установа "Дечја радост", Рафинерија нафте и остали привредници са територије града Панчева.

Градоначелница Весна Мартиновић позвала је све Панчевце да упуте одштетни захтев организатору блокаде, како градски буџет не би сносио трошкове туђег изражавања ставова и воље.

Тракторска блокада је укинута на мосту преко рукавца Тамиша код Ченте, тако да је проходан магистрални пут Зрењанин-Београд, потврђено је Танјугу у Полицијској управи у Зрењанину.

Према подацима Ауто-мото Савеза Србије, због блокаде је непроходан и магистрални пут од Шида до граничног прелаза Товарник, делови пута Нови Сад – Бачка Паланка и Нови Сад –Оџаци и Крагујевац-Топола. 

Дежурни оператер у АМСС-а Вања Бранковић навела је да је саобраћај у прекиду на путном правцу од Зрењанина према Кикинди преко Меленаца и Башаида и ка Београду преко Ченте и ка Новом Саду преко Жабља.

Према њеним речима блокиран је и магистрални пут Нови Сад - Бачка Паланка код места Гложани и код Сомбора на делу пута код Силбаша и Маглића као и деоница пута од Шида ка граничном прелазу Товарник, део старог пута Сремска Митровица - Кузмин, од Ковачице ка Тителу преко Фаркаждина, од Инђије ка Новом Саду преко Чортановаца.

Такође блокиран је и пут од Суботице ка Бајмоку, као и сва укључења и искључења са и на аутопут из правца Суботице, где се возила на овим деоницама пропуштају на сваких сат до сат и по времена.

Саобраћај је прекиду и од Врбаса ка Србобрану, од Сирига ка Змајеву, од Сомбора ка Оџацима код места Стапари, од Вршца ка Панчеву и пут од Вршча ка Белој Цркви, код места Стража.

Блокада је и на делу пута од Краљева ка Тополи, код места Церовац.

По хектару или приносу 

Из Mинистарства пољопривреде поручивали су да не одустају од нове аграрне политике, јер је, како тврде, такво субвениционисање праведније. 

Незадовољни пољопривредници тражили су да им се подстицаји исплаћују по хектару обрадиве површине, а не по оствареном приносу, док у ресорном министарству објашњавају да би то значило поништавање свих аграрних уредби донетих у овој години и враћање већ подељених субвенција.

Стручњаци се, такође, не слажу са протестима пољопривредника, уз оцену да су захтеви за враћање на стари систем субвенција неоправадни, јер је нови начин расподеле подстицаја по оствареном приносу економичнији и праведнији.

Гостујући у Дневнику директор Института за економику пољопривреде Драго Цвијановић рекао је да нема смисла да се плаћа то што неко поседује земљиште.

Подсетио је да је и Европска унија када је подизала конкурентност пољопривредне призводње стимулисала принос.

"Само принос треба подржати зато што ће то издиференцирати газдинства и тачно ће се знати ко ће бити робни произвођач а ко не. Свака мера која је усмерена у сточарство је локомотива развоја, и добро је да подржимо што је могуће више газдинстава", рекао је Цвијановић.

Број коментара 74

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи