Читај ми!

Центар уметности малог формата

У Горњем Милановцу, на 11. бијеналу уметности минијатуре изложено је више од хиљаду радова светских уметника. Бијенале прати јединствена светска изложба малог формата и минијатурни бијенале - изложба ученичких радова. Гран при Бијенала додељен је Кости Богдановићу, за скулптуру из циклуса "Византеме 1".

На горњомилановачком Бијеналу уметности минијатуре, у протекле две деценије учествовало је више од десет хиљада уметника из целог света.

На почетку треће деценије постојања, изложба коју организује Културни центар у Горњем Милановцу, овај град смешта у центар уметности малог формата.

Прва изложба огранизована је крајем 1989. године, а један од оснивача Милан Милетић, каже да је милановачки бијенале настао под утицајем сличне манифестације у Торонту:

"Ова изложба је од Југословенске изложбе - како се 1989. године звала, прерасла у међународну. Ако уђе у програма Министарства културе, ако дође оволико уметника, онда је јасно да већ има важно место у свету уметности."

У дане одржавања Бијенала уметности минијатуре, град под Рудником постаје средиште идеја уметника различитих праваца, различитих земаља порекла, култура и минијатурних остварења.

За учешће на 11. бијеналу пријавило се девет стотина уметника из 41 земље, који су у Горњи Милановац послали 1.500 радова.

Горњомилановачки бијенале је пресек светске уметности минијатуре

Жири 11. бијенала одабрао је 1.014 дела 661 аутора који су настали у последње две године.

"Квалитет изложбе зависи искључиво од уметника", сматра проф. Слободан Јелесијевић, члан Уметничког савета Бијенала уметности минијатуре. "Мислим да је квалитет уметника устаљен, да постоји континуитет тог неког квалитета. Мислим да је ово пресек светске а донекле и европске уметности."

На 11. бијеналу у Горњем Милановцу додељене су награде за сликарство, графику, скулптуру, цртеж, примењену уметност, фотографију, интермедиј, награда за младог и перспективног уметника и специјална награда и похвала жирија.

Све награде добили су домаћи аутори и само је једна од специјалних награда жирија припала грчком уметнику. Гран при Бијенала припао је Кости Богдановићу за скулптуру из циклуса "Византеме 1".

"Бити награђен у избору дела скоро 700 уметника је нешто посебно", каже Богдановић. "Кад сам видео ове остале, рекао сам да бих ја наградио неког другог, не себе. Има заиста сјајних ствари."

Светска изложба малог формата

Бијенале уметности минијатуре прати јединствена, светска изложба малог формата. Ове године посебно је представљена селекција уметника из Норвешке.

Четири класична уметника разних генерација са радовима у области цртежа, акварела, фотографије своје радове послали су из града Мушјена.

"Имамо мали фестивал у нашој општини, па ће један од награђених уметника бити у прилици да излаже своје радове код нас", рекао је Магне Петерсен, начелник норвешке комуне Вефсен.

Осим у модерној и ликовној галерији Културног центра, радови са овогодишњег Бијенала изложени су и Музеју рудичко-таковског краја, док је у Дому културе у Горњем Милановцу изложено више од 1.200 радова ученика основних и средњих школа - учесника минијатурног бијенала.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 29. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи