Читај ми!

Имање са седамдесет пластеника

Нусрет Кучевић из банатског Брестовца, села познатог по производњи паприке, има 70 пластеника у којима гаји поврће. Десетак чланова породице укључио је у успешан посао, а може да се похвали да је укрштањем створио и своју сорту паприке - брестовчанку.

Након двадесет година бављења повртарством, Нусрет Кучевић из банатског Брестовца је успео сам да подигне 70 мањих пластеника, 10 већих, а има и 17 хектара земље, на којој гаји дуван и ратарске културе.

Највише производи рани расад, и код њега већ ничу паприке бабуре и диње, а грашак је већ почео да продаје на велико.

"Да бих био успешан у овом послу, гајим више врста поврћа, јер ако гајим рецимо само паприку, дође до засићења на тржишту, стане продаја, јер је велика конкуренција. Гајим  бостан,  боранију, купус, лук, парадајз, краставце...", каже Нусрет.

У сезони брања запошљава само два-три радника да помогну, јер има велику породицу коју је укључио у посао. Ту су син и ћерка, брат, зетови, снаје. Највећа помоћ са стране потребна му је кад поставља пластенике и кад бере дуван.

Сам Нусрет је остао без посла после 18 година рада у панчевачкој "Утви", а исти разлог натерао је и рођаке да му се придруже.

"Ја сам пре две године постао технолошки вишак у НИС-у. До тад сам само мало помагао брату, а сад сам равноправан партнер. Није ово превише физички тежак посао, али захтева стално радно време, а велике су и температурне разлике у пластеницима", каже Хасан Кучевић.

Кучевићи имају толико обимну производњу, да продају само на велико. Закупци пијачних тезги купе код њега, па то продају, јер он нема времена за то.

Нусрет каже да се ранијих година од овог посла много боље зарађивало, а да сада криза утиче на све. Цене производа су исте, а ђубриво, гориво и све остало, каже, стално поскупљује.

У сезони, кад има највише посла, додаје Нусрет, има највише и пара, а ако зетови буду хтели још више да раде, планира да прошири производњу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 29. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи