Читај ми!

Не кривите комарце за смрад из Винче

Објашњење да је ноћашњи дим у добром делу Београда последица запрашивања комараца тешко да може да прође код некога са чулом мириса. Ни објашњење да је ветар из Винче променио правац није утешније, јер се бринем и за оне који ће му се наћи на путу када скрене од нас

Знам како миришу отрови за комарце. Када крене запрашивање кијам од њих без престанка али радујем им се сваки пут као најлепшем и најскупљем парфему.

Да ми их неко поклони у малој бочици, сигурно бих га ставила на полицу са најдражим "la vie est belle".

Али, ноћас живот у нашем насељу Степа Степановић, које одржавамо сами, чистимо сами, садимо саднице, заливамо младице и тек израсло дрвеће, дочекујемо муралима комшиницу са Олимпијских игара која је освојила злато, није био леп.

Око поноћи се у кућу увукао густ дим. Мислили смо да гори контејнер, иако се то никада у нашем насељу није десило. И из минута у минут бивало је све горе. Кашаљ од дима и грозног смрада ме је, онако уморну, натерао да устанем из кревета и затворим све прозоре.

Касно. Дим је ушао у сваку „пору" нашег стана. То што сам се покрила по глави чаршафом није помогло. Поново сам устала. Бандера на улици, се назирала у некој језивој измаглици. Жао ми је што телефон није могао да направи слику која би то дочарала.

Проверавам, ниједан медиј не преноси ништа о пожару. Понеко се жали на Твитеру, мало гласније се буне и брину на интерној групи нашег насеља. Зовем ватрогасце, представим се, питам је ли неко пријавио пожар. Жена стрпљиво одговара да није, да је ветар изгледа променио правац и да дим са Винче долази сада и до нас. Нисам прва која зове.

Нико нас није обавестио да затворимо прозоре на време. Не знамо колико су отровне материје које су се увукле у наше спаваће собе. Кажу вечерас ће да нам запрашују комарце у насељу. Ја бих прво проверила да ли је иједан преживео ноћ, тек да не бацамо отрове залуд.

Како ли је онима који живе поред депоније на Винчи?

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару