Колеге, не мешајте шатру и уметност народне музике

Музичари и "музичари" злостављају хармонику, а "композитори" народну музику, сви би да се такмиче у певању, а последица оваквог хаоса биће уништење наше лепе традиционалне музике, упозорава шеф Народног оркестра РТС-а у тексту који преносимо са његовог Фејсбук налога

Заиста ми није лако када слушам хармоникаше а нарочито најмлађе, који на погрешан начин приступају народној музици и инструменту у целини.

Када у најмлађем узрасту научите нешто погрешно то се или тешко или никако не исправља.

Старији хармоникаши који пласирају ову музичку сиротињу (YouTube, Facebook итд.) а нарочито "учитељи" који "уче" децу носе огромну одговорност!

Још када се умешају ови хоби свирачи, па као нешто они презентују, смучи ти се и музика и хармоника!

Цвиле и назови певачице поред телефона, али о томе други пут!

Веома је комплексно доћи до правог темеља јер ми немамо школу за народну музику! Свако узима себи за право да тумачи како хоће и налази хиљаде изговора за своје мишљење а у ствари истина је далеко!

Блато неукуса 

Стварно је жалосно гледати и слушати све ово! Потпуни колапс система вредности! Какви лајкови и прегледи, подигнут палац итд.

Немој нико да се тиме заварава и храбри. Једина истина је када вам критику упути неко ко је заиста стручан и ко вам није ни тата, ни мама, ни тетка, ни друг.

Не желим да коментаришем никога лично јер се људи увреде! Ово пишем јер би можда моја објава и запажење некога могло правилно да усмери док не буде касно!

Да. И још нешто!

Не зна се ко више гази по својој музичкој традицији и песми!? Буквално цео балкански музички регион гацка у блату незнања и неукуса!

Имамо се чиме подичити 

После 20 година проведених у Народном оркестру РТС-а, а од тога последњих десет као његов руководилац, свестан сам колико је комплексно и озбиљно изучавати један музички жанр.

Кроз институцију какав је НО РТС током, ево већ деведесет година, прошло је оно најбоље што је Србија имала. И Србија и регион. Величине од инструменталиста до вокалних солиста, све што је вредело прошло је кроз Студио 6 Радио Београда.

Дивне мелодије из свих крајева, у овом студију су обучене у најлепше кошуље. Неговао се стил и врхунска музичка естетика.

Тако је и данас.

Колико се ту одувек водило рачуна о сваком украсу, акорду и стилизацији могу посведочити многи који су прошли, видели и чули изблиза макар једно снимање или пробу НО РТС.

Најблиставија извођења чувају се у архивама Радио Београда и непролазна су музичка вредност нашег народа!

Звук тог оркестра је увек био, и биће, нешто најплеменитије.

Зло је зло, па и када је наше 

Међутим она друга реалност дешавала се по вашарима, тезгама и шатрама. То се никако не сме поредити!

Морам то да нагласим јер су многи помешали шатру и уметност!

Напољу многи нису разумели оно најлепше у нашој традицији нити ће!

Стално ће подвлачити паралелу између кафанске песме и класике народне музике кочећи несвесно све оно највредније.

Комерцијала је узела свој данак. Као све је добро што је у ритму 2/4, итд., итд. Па није добро све, само што је мање зло јер је наше!

Разни приземни и наменски текстови, тек да некога гану, само су јефтини трикови квазитекстописаца који су желели да зараде неку пару више. Шаблонске мелодије и досадни хармонски кругови такође не заслужују да буду упамћени.

Три акорда, сто песама

Обично такве умотворине дело су пропалих "музичара" који умеју да се служе са три, четири акорда.

У оба случаја препознајем дилетантизам без преседана.

О данашњим назови-музичким трендовима и "звездама" нећу ни да причам.

Хипер продукција већа од највећих продуценских и издавачких кућа у свету. Коме све то треба!?

Онда такмичења. Као ми смо толико талентована нација да се такмиче и деца и млади и пензионери?

Сви хоће да певају. Још нису натерали домаће животиње да певају па да уђемо у Гиниса.

Силовање инструмента 

Хармоника је најзаступљенија али и најзлостављанија на овим просторима. Нема инструмента који је силованији од ње.

Ко какву летву користи и колико је зарадио за викенд су постале једине теме. Ако започнете неку стручну тему гледају вас бело. Јад и беда. Никада нисам припадао свему томе.

Мора се радити и зарадити али не по цену достојанства.

Сви се боре у овом тешком времену за егзистенцију али то не значи да је све на продају. Зашто нам је друго боље кад није и зашто се удварамо другим културама?

Да, треба уважити и поштовати друге али зашто баштинити и величати нешто што је туђе а унижавати своје?

Причам о музици. Како нам је то постао досадан "Свилен конац" и "Бојарка", а забавне јефтине шаторске фразе од три тона?

Како то да већину не занима лепо шумадијско коло, ово или оно, има их прелепих, а свирају којекакве безвредне глупости и кад им то нико не тражи?

Дрндање без стила 

Као нека техника и скале. Ја вам свима кажем да то није техника!

То је дрндање без стила, одозго наниже и контра. Ко мало боље анализира чуће да је то у ствари скривање иза незнања. То нема поенту.

Кад престаје тај слободан стил и почиње обавезно градиво које има нека правила?

Е, ту сви падну. Чим се сви каче за то значи да је то лако. Цела Србија свира у распону једне квинте. Моји погледи су дијаметрално супротни свему што сам навео.

Ако неко жели да ме разуме као уметника нека послуша оно што сам реализовао као аутор инструменталних композиција и песама.

Нема их много, али их има довољно.

Мало слуха, а много проблема 

Они који ме приватно познају разумеће о чему говорим. Интересује ме музика и разни жанрови, а хармоника заиста може да буде легитимна у сваком од њих.

Наравно забринут сам за нашу музику и бојим се ако будемо овако колективно немарни збунићемо генерације које долазе да ће мислити да је песма "Поломићу чаше од кристала" у ствари изворна песма!

И на крају, није проблем у људима који немају слуха већ у оним који га имају мало. Ти се мешају у све и права су опасност јер мисле да нешто чују и разумеју.

Друга опасност је незнање, необразовање и општа музичка некултура која све више узима маха.

Верујем да ће овај мој текст бар мало променити нека гледишта.

 

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 07. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару