Истанбул као соломонско решење: Пирова победа Београда и Сарајева

Устаљени спојеви речи симболичког карактера могу имати корен у грчкој и римској митологији, у Светом писму...

АХИЛОВА ПЕТА. „Мали бизнис је Ахилова пета српског економског раста“, наслов је на једном сајту. За оне који не знају шта значи Ахилова пета...

Ахил је ратник из грчке митологије, јунак тројанског рата, главна личност Хомеровог спева Илијаде.

Према предању, Грци и Тројанци су опседали Троју, а највећег грчког јунака Ахила због нерањивости нико није могао победити у борби. Имао је само једну слабост – пету.

Пошто се сазнало да је Ахил рањив само у пету, Парис, син тројанског краља Пријама, погодио га је стрелом баш у пету те је Ахил погинуо.

Ахилова пета данас је назив симболичког карактера и употребљава се да се означи нечија слаба страна.

А ако ма­ла и сред­ња пред­у­зе­ћа не поч­ну да ра­сту, не мо­жемо да се даље раз­ви­јамо, зато је слаба страна нашег економског раста мали бизнис. И ко зна шта још...

ДРАКОНСКЕ КАЗНЕ. Ево шта нам каже један портал: „Од сутра драконске казне за невезивање појаса и пијане возаче“. Да кажем реч-две о тим казнама.

У атинској републици, антички законодавац Дракон написао је законе који су важили једнако за све. Али били су претерано строги.

Тако је, на пример, крађа кажњавана смрћу. Зато су Атињани говорили да су Драконови закони „написани крвљу“.

А у вести на порталу се даље каже да ће, према новом Закону о безбедности саобраћаја, казна за невезивање појаса бити 10.000 динара.

Ни драконске казне нису као што су биле.

СИЗИФОВ ПОСАО. А сада нешто актуелно: „ЕУ разматра захтев Лондона: Брегзит као Сизифов посао“. Какав је то Сизифов посао?

Према античкој легенди, Сизиф, оснивач града Коринта, осуђен је да гура тежак камен до врха брда, али, када би био близу циља, камен би се скотрљао па би Сизиф морао све да ради поново.

Био је то узалудан посао где се циљ никако није могао достићи, па отуда и значење синтагме Сизифов посао: непрекидан, заморан и бесплодан посао.

Тако се и покушај да се усвоји Брегзит увек покаже као узалудан и безуспешан.

ТАНТАЛОВЕ МУКЕ. А сада нешто о пољопривреди: „Уз Танталове муке до европске помоћи за пољопривреду“. А какве су то муке?

Према предању, Тантал, краљ једне грчке покрајине, кажњен је јер је открио тајне богова и зато је осуђен на вечите муке.

Стајао је у води поред плодова са дрвета, али чим би покушао да угаси жеђ, вода би се повлачила, а гране би се померале када би покушао да убере плод и тако утоли глад.

Поред воде и плодова вечно је патио од жеђи и глади.

Тако и ми у Србији, да бисмо могли да користимо новац из ИПАРД фондова намењен аграру, треба да запослимо још службеника, зграду у којој раде да прилагодимо њиховим стандардима и да изменимо Закон о пољопривреди.

Паре постоје, али због сталних условљавања Брисела, тај новац нам измиче. Е то су Танталове муке

СОЛОМОНСКО РЕШЕЊЕ. Неколико деценија се преговара о изградњи ауто-пута који би спојио Београд и Сарајево, али, до сада, без решења.

„Излаз из слепе улице у који је тај пројекат запао пронађен је, како изгледа – у Истанбулу, где су званичници три државе најавили соломонско решење...“ А шта то значи?

Соломон је владар старе јеврејске државе, познат по мудрости.

Једном су се две жене препирале чије је дете. Да би решио спор, Соломон је наредио да се дете преполови мачем и да свака добије по половину.

Једна жена је прихватила такву пресуду, док се друга одрекла материнства, важно јој је било само да дете остане живо. Соломон је тада знао да је права мајка она којој је живот детета важнији од свега.

А Београду и Сарајеву је Истанбул соломонско решење... Решење можда јесте, али изгледа да ми, за разилу од Соломона, нисмо познати по мудрости.

ПИРОВА ПОБЕДА. Недавно су одржани избори у тзв. држави Косово, где би „тријумф Куртија на изборима могао да буде Пирова победа, јер Америка има други план“.

Зашто се каже Пирова победа?

Епирски краљ Пир II борио се против римске војске која је хтела да заузме грчке насеобине на југу данашње Италије. У походу на Рим, сусрео је Римљане и победио их у борби, али уз велике губитке.

Римљани се, међутим, нису предавали, већ су послали још једну војску. Пир је поново победио, али уз још веће губитке. А предање каже да је тада узвикнуо: „Још једна оваква победа, и ми смо пропали!“

Зато је данас свака победа на изборима без благослова Сједињених Држава Пирова победа.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 07. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару