Ваш астролог открива ко пије као сунђер и која је река црна

Турцизми су речи преузете из турског, или посредством турског а пореклом су из арапског или персијског језика.

ЂУБРАД. Поводом наслова једног текста „Џони Штулић проговорио: Људи су никакви, ђубрад“, хтео бих нешто да кажем о турцизмима у српском језику.

Много је примера да турцизми које смо давно усвојили последњих деценија развијају нова значења, најчешће погрдна.

Именица ђубре у српском значи смеће или сточни отпад, што је једино значење турске именице gübre.

Међутим, у српском има и фигуративно (пејоративно) значење: неморална, рђава особа. У том значењу се често користи збирна именица ђубрад.

У речницима је ђубре и гној из ране или слаба храна. А бележе и синтагму белосветско ђубре. Тако и Штулић користи тај турцизам да наружи људски олош.

ТРАГОМ ЈЕДНЕ ВЕСТИ. Један наслов је баш интригантан: „Звали су га Пера Фурунџија: ко је био генерал Петар Живковић“ и намеће питање: шта значи именица фурунџија?

Настала од именице фуруна, а ова од турске firin, фурунџија значи „онај ко прави пећи, фуруне“ (Речник МС).

Сада је све јасно: он је Пера Ложач!

Ма ту ипак као да нешто недостаје… Консултујем студију „Турцизми у савременом српском књижевном језику“ Марије С. Ђорђевић.

А тамо: фурунџија = хомосексуалац.

Ауу, па то није Пера Ложач него Црни Петар, кукала му мајка!

ПОЉУБАЦ. „Није папучић: Кристијан пољубио Станију у задњицу“, наслов је на једном порталу. Занимљива је етимологија именице папучић.

У основи је турцизам папуча (од турске pabuç) који значи: 1) врста лаке кућне обуће, 2) спољни степеник на вратима трамваја, аутобуса.

Код именице папучић градимо деминутив суфиксом -ић и тако добијемо нову реч која нема непосредне везе са основном речи. Значење: муж који се у свему покорава жениној вољи.

А ако некога занима да ли је Кристијан стварно папучић, нека то пита Станију.

ХОРОСКОП. Сунђер на турском гласи sünger, означава најпростије вишећелијске животиње, затим производ од гуме, пластичне масе и сл. који служи за брисање, прање. Да ли је то све?

На једном сајту за љубитеље астрологије истичу да је „само један знак способан да пије као сунђер, без мере, а често наговара и остатак друштва да му се придружи у претеривању“.

Као што сунђер за прање може да се натопи, тако и за онога ко може да попије велику количину неког алкохолног пића фигуративно кажемо да пије као сунђер.

А који је то мистериозан знак који може много да попије? Верујем сваки.

ПРАНГИЈАТИ. „Кад ти прекипи, сачекаш празник и прангијаш док ти не досади...“, читам у једној колумни и питам се да ли постоји глагол прангијати.

Нисам га нашао, само именицу прангија, насталу од турске frengi firengi, која означава: 1) врсту топа за пуцање приликом свечаности, 2) тврдоглавог човека.

У наведеној студији Марија С. Ђорђевић бележи именицу прангијаш са донекле измењеним, фигуративним, значењем: музичар, свирач.

Колумниста користи глагол прангијати, који, будући да је новији жаргон, не бележе наши већи речници. Значење (приближно): пуцати бучно, као из топа.

Глава нам прангија од прангијања за празнике.

ШУГАВАЦ НА ЖЕНСКИ НАЧИН. „Черна вода тече в река Шугавица“, назив је једног бугарског видео-клипа на Јутјубу. А имамо ли и ми шугавицу?

Наравно, реч је персијског порекла, турски је језик посредник и код Бугара, а код нас значи: 1) шугава женска особа, и 2) бедница, неваљалица.

Изгледа да и код Бугара ова именица има иста значења чим коритом реке Шугавице тече „черна вода“.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 08. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару