Читај ми!

Босанске странке на скупу у Италији

Шест највећих политичких странака из БиХ разговарало у Италији о усклађености Устава БиХ са европским стандардима. Децентрализовано уређење БиХ није неспојиво са праксом ЕУ, рекао Милорад Додик.

Представници шест водећих политичких странака у БиХ разговарали су данас у италијанском граду Каденабију са представницима ЕУ о усклађености Устава БиХ са европским стандардима.

Скупу су присуствовали Златко Лагумџија из СДП-а, Сулејман Тихић из СДА-а, Милорад Додик из СНСД-а, Младен Босић из СДС-а, Божо Љубић из ХДЗ 1990 и Драган Човић из ХДЗ БиХ.

Председник СНСД Милорад Додик демантовао је писање неких сарајевских медија да је раније напустио скуп и нагласио да је на састанку "веома јасно речено да децентрализовано уређење БиХ није неспојиво са праксом ЕУ", преноси Танјуг.

Лидер СНСД је рекао да се на скупу разговарало о начинима на који БиХ може даље да се креће према ЕУ, без обзира на све изазове које сама ЕУ има у оквиру свог функционисања - економског, социјалног, па и политицког система.

Додик је нагласио да је за Републику Српску прихватљив снажан децентрализовани модел уређења БиХ, заснован на Дејтону.

"У том погледу, треба јачати улогу ентитета, федералних јединица и настојати да они буду субјекти свих процеса и да буду укључени и у процесе европских интеграција, чак до тога да Представништво БиХ у Бриселу има паритетан број представника које шаљу нижи нивои власти, а не да то буде нека селекција на нивоу Сарајева", објаснио је Додик.

Према неговим речима, скуп у Италији био је прилика и да се виде дијаметрално супротне позиције различитих политичких представника о могућем уређењу БиХ.

Додик је рекао да је на скупу у Италији "предмет опсервације" био и високи представник међународне заједнице у БиХ.

"Видљиво је да ми и Хрвати желимо да он престане да ради, а с друге стране видимо Бошњаке који то фанатично желе да задрже, вероватно из лажног уверења да ће ти високи представници доносити решења која њима одговорају", истакао је Додик.

Додик је додао да многи учесници, који су били најављени, нису ни дошли, попут Мирослава Лајчака и Јелка Кацина.

Како су пренели сарајевски медији, Додик је рекао да су се спекулације да се у Италију иде да би се разговарало о формирању власти у БиХ показале као апсолутно неутемељене, јер је на дневном реду било само оно што је утврђено раније.

Представница Фондације "Конрад Аденауер" Ивана Марић изјавила је раније да формирање Већа министара БиХ није тема разговора лидера шест водећих странака у БиХ, већ да су они дошли да разговарају "уопштено о приближавању ставова".

Скупу су, поред политичких лидера БиХ, присуствовали посланици немачког Бундестага, Европског парламента и водећи представници Европске комисије. Разговоре је отворила директорка Фондације "Конрад Аденауер" у БиХ Сабина Волкнер.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи