Читај ми!

Готовини награда Задра

Градско веће Задра доделило је годишњу награду града Анти Готовини, кога је Трибунал у Хагу осудио на 24 године затвора.

Хрватском генералу Анти Готовини, осуђеном пред Хашким трибуналом на 24 године затвора због ратних злочина, биће додељена годишња награда града Задра, одлучили су тамошњи градски одборници, а преносе хрватски медији.

Како јавља Хрватска радиотелевизија (ХРТ), награда ће бити уручена Готовининој породици на свечаној седници поводом Дана града Задра, 24. новембра, а предлог је стигао после анкете на локалном Интернет порталу.

Одлука о награди је прихваћена са 17 гласова "за", ниједним "против" и ниједним уздржаним.

Градска већница Задра има 25 одборника, а опозиција није хтела да учествује у гласању, преноси агенција Хина.

Како наводи ХРТ, владајућа Хрватска демократска заједница (ХДЗ) је једногласно подржала доделу награда, док опозиција сматра да се ради о манипулациији и да је одлука донета у погрешно време.

Данијел Талисманић, одборник из редова ХДЗ-а, рекао је да градски одбор те странке подржава предлог да се награда додели Готовини, јер он "достојанствено, поносно и часно пред судом у Хагу брани истину о себи и Домовинском рату".

"На овај начин, у име грађана Задра, исказујемо му подршку да истраје у правичној борби за истину", рекао је Талисманић.

Одборник из опозиционе Социјадемократске партије (СДП) Жељко Иванчевић рекао је да та странке "неће учествовати у било каквом покушају манипулације с ликом генерала Анте Готовине".

"Сматрамо да ниједан родољуб и грађанин не сме учествовати у било каквој службеној одлуци која, посебно у овом тренутку, може угрозити одбрану генерала Готовине и Домовинског рата на било који начин", рекао је Иванчевић.

Анте Готовина је у априлу пред Хашким трибуналом првостепено осуђен на 24 године затвора због ратних злочина над Србима током операције "Олуја".

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару