Читај ми!

Одбрана тражи испитивање министара

Санадерова одбрана тражи сведочење његових министара, коалиционих партнера и председника Управног одбора мађарске нафтне компаније МОЛ Жолта Хернадиа у наставку суђења.

Одбрана бившег хрватског премијера Иве Санадера затражила је да, у наставку суђења, буде испитано више његових министара и коалиционих партнера, као и председник Сабора Лука Бебић и потпарол ХДЗ-а и Владе Ратко Мачек.

Санадерова одбрана тражила је сведочење председника Управног одбора мађарске нафтне компаније МОЛ Жолта Хернадиа, због сумње да је бившем премијеру дао 10 милиона евра мита, као и да је, из тог разлога, по тврдњама тужилаштва, добио управљачка права у компанији ИНА.

Одбрана је тражила да буде обавештена о статусу Хернадиа, којег није било у оптужници, иако је против њега покренута истрага. Како би расветлили начин доношења одлука у влади и утврдили да ли је вршен притисак на њене чланове од стране Санадера, одбрана жели да види као сведоке потпредседника владе Слободана Узелца и Божидара Панкретића.

Бившу министарку Марину Матуловић Дропулић, председника Сабора Бебића и бившег портпарола владе Мачека одбрана жели да испита и о начину на који је с преузимањем управљачких права у Ини било упознато председништво ХДЗ.

Уколико суд одобри Мачеково сведочење, одбрана би од њега и председника надзорног одбора Ине Давора Штерна желела да сазна да ли су се, како је тврђено, залагали да уместо МОЛ-а у Ину уђе стратешки партнер из Русије.

О тврдњи да су о спорном уговору са МОЛ-ом били упознати ХДЗ-ови коалициони партнери, Санадерови браниоци желе да испитају председника Хрватске сељачке странке Јосипа Фришчића.

Као сведоке су предложили и Санадеровог брата Флавија, који је наводно био на састанку у Швајцарској с крунским сведоком Робертом Јежићем који је УСКОК-у рекао да је део МОЛ-овог мита Санадеру ишао преко његових швајцарских рачуна.

Одбрана је тражила да се и УСКОК-ови сведоци, бивши потпредседник владе Дамир Поланчец, бивши министар Иван Шукер и Јежић испитају и на додатне околности попут састанака са челницима Мола и повезаности са неким страним фирмама.

О доказним предлозима одбране у наставку ће се изјаснити тужилац УСКОК-а Тамара Лаптош, а коначну одлуку донеће веће судије Ивана Турудића.

Бивши хрватски премијер терети се по обједињеној оптужници да је од Мола узео 10 милиона евра мита, као и да је средином деведесетих као заменик министра спољних послова узео око 482 хиљаде евра провизије од зајма који је аустријска Хyпо банка дала Хрватској.

И једном и другом оптужницом предвиђено је да Санадер, ако буде проглашен кривим, мора да држави врати противправну имовинску корист. Против бившег премијера се води још неколико истрага за корупцију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару