Читај ми!

Грчка влада добила поверење

Грчки парламент изгласао је поверење новој коалиционој влади и подржао намеру премијера Лукаса Пападимоса да убрза дугорочне реформе и осигура нови пакет међународне помоћи.

Нова грчка коалициона влада премијера Лукаса Пападимоса задужена за примену европског пакета помоћи за излазак земље из дужничке кризе добила је данас поверење парламента.

Посланици су тиме подржали нову владу састављену од већинских социјалиста, ривалских конзервативаца и једне мале десничарске националистичке партије.

Пападимос је обећао да ће убрзати дугорочне реформе и осигурати спровођење новог европског пакета помоћи који је договорен на састанку ЕУ у Бриселу крајем октобра. Премијер је, такође, рекао да је оптимистичан и да ће еврозона превазићи тешкоће са којима се суочава.

"Ја сам оптимиста. Еврозона ће превазићи данашње тешкоће упркос разликама међу државама и лидери ће предузети неопходне кораке да се обезбеди кредибилитет и стабилизује банкарски систем", рекао је Пападимос посланицима пред гласање.

Грчку последње две године потреса тешка финансијска криза, а у мају 2010. године су Међународни монетарни фонд и ЕУ договорили пакет помоћи од 110 милијарди евра за Атину, уколико уведе оштре мере штедње, укључујући и смањење плата и пензија и повећање пореза.

Те мере су изазвале снажне протесте грчких синдиката, који су се у неколико наврата претварали у насилне.

Крајем октобра ЕУ је договорила нови пакет помоћи Грчкој од 130 милијарди евра који укључује и да приватни повериоци отпишу 50 одсто дугова Грчкој или 100 милијарди евра.

Пападимос је премијерску заклетву положио прошле недеље, заменивши на том месту социјалисту Јоргоса Папандреуа који је поднео оставку после, како је оцењено, "катастрофалног предлога да нови европски пакет помоћи стави на референдум".

Европљани су реаговали тако што су замрзли нову траншу помоћи Грчкој из пакета ММФ-а и ЕУ од осам милијарди долара и тражили да се лидери социјалиста и конзервативаца писано обавежу да ће поштовати обавезе из договореног плана.

Лидер конзервативне "Нове демократије" Антонис Самарас до сада је  одбијао да потпише то, упркос званичним упозорењима да би грчка могла средином децембра да банкротира ако не добије неопходну траншу помоћи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару