Читај ми!

Две недеље за враћање на "прави пут"

Босна и Херцеговина има мање од две седмице да учини оно што је неопходно како би се у процесу прикључења Европској унији и НАТО-у вратила на прави пут, изјавио британски званичник Џефри Адамс у Сарајеву.

Политички директор у Министарству спољних послова Велике Британије сер Џефри Адамс поручио је да Босна и Херцеговина има мање од две седмице да учини оно што је неопходно како би процес прикључења Европској унији и НАТО-у вратила на прави пут.

"Извештај о напретку који је недавно објавила ЕУ показао је да је БиХ изгубила једну годину, док је остатак региона напредовао ка евентуалном чланству. Без хитног деловања БиХ рескира даље заостајање за својим суседима", рекао је Адамс који је допутовао у Сарајево где ће се састати са високим функционерима БиХ.

Адамс је у интервјуу Дневном авазу рекао да британска влада наставља да даје велики значај стабилности и безбедности западног Балкана и да је његова посета управо одраз тога. Британски званичник је оценио да неформирање нове власти на државном нивоу и недостатак активности на питањима кључним за напредак ка чланству у ЕУ и НАТО наносе штету БиХ.

"С ентузијазмом и активно заговарамо проширење Европске уније за све земље региона, укључујући и БиХ. То значи јасно разумевање шта владе у региону морају учинити како би испуниле услове за чланство и пружање практичне подршке тим владама у њиховом раду на испуњавању ових услова", рекао је Адамс.

"То подразумева слање јасне поруке да смо спремни деловати ако буде било какве претње од новог сукоба било где у региону", нагласио је британски званичник. Адамас је рекао и да Велика Британија смата да њен задатак није да одреди како тачно треба да изгледа будући уставни поредак БиХ.

"Сматрамо да је то питање о коме треба да се договоре изабрани политички лидери у БиХ. То подразумева успостављање система путем којег ће се сарадјивати са ЕУ, како би се интереси ваших грађана ефикасно и брзо остварили. Без ове врсте кохерентности, процес приступања БиХ једноставно неће напредовати", поручио је Адамс.

Према његовим речима, Велика Британија била је забринута због терористичког напада 28. октобра на зграду амбасаде САД у Сарајеву.

"Тај догађај је био подсетник заједничке претње са којом се суочавамо и колико је важно да сви делови друштва преузму одговорност у борби против тероризма, укључујући и борбу против искривљеног веровања, које често лежи иза претње", закључио је Адамс.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару