Читај ми!

Санадер негира оптужбе

Иво Санадер одбацио кривицу по оптужбама за ратно профитерство и корупцију. Санадер оптужен за узимање 10 милиона евра мита од МОЛ-а у замену да тој нафтној компанији препусти управљачка права у хрватској компанији "Ина".

Бивши премијер Хрватске Иво Санадер одбацио је пред Жупанијским судом у Загребу наводе из обједињене оптужнице за ратно профитерство и узимање 10 милиона евра мита од мађарског МОЛ-а и изјавио да се не осећа кривим ни по једној тачки оптужнице.

У Жупанијском суду у Загребу јутрос је почело ново суђење Санадеру по обједињеној оптужници за ратно профитерство и узимање 10 милиона евра мита од МОЛ-а у замену да тој нафтној компанији препусти управљачка права у хрватској компанији "Ина".

Санадеру је раније почело суђење за ратно профитерство, односно узимање 3,6 милиона куна (око 482.000 евра) провизије од Хипо банке док је био заменик министра спољних послова средином деведесетих, али због спајања две оптужнице, суђење формално почиње испочетка.

Санадер је у оба случаја већ одбацио кривицу - у случају ратног профитерства пред судским већем, а у случају мита од МОЛ-а пред хрватским истражиоцима у затвору. Суђење води исто судско веће као и процес за ратно профитерство, а председава судија Иван Турудић.

Оптужнице су спојене на захтев Канцеларије за борбу против корупције и организованог криминала (УСКОК) због економичности, иако су у процесу за ратно профитерство већ саслушана три сведока.

Оптужницом је предвиђено да ће Санадер, ако буде проглашен кривим, морати држави да врати противправну имовинску корист.

Санадер се терети да је злоупотребио положај и овлашћења 1994. и 1995, када је у Загребу и Аустрији преговарао с представницима Хипо банке о кредиту за дипломатска представништва Хрватској која је тада због рата, високе инфлације и високих каматних стопа на кредите у земљи тешко проналазила банке код којих би се задужила.

Наводно је примио 3,6 милиона куна (око 482.000 евра) провизије од Хипо банке што је он већ негирао.

У случају "Ине" и МОЛ-а, Санадер се терети да је узео 10 милиона евра мита од председника управе МОЛ-а Жолта Хернадија, односно да је злоупотребио премијерски положај како би омогућио МОЛ-у управљачка права у "Ини".

Наводно је требало да договори и склапање уговора о издвајању плинског пословања из "Ине". Санадер је највише рангирани хрватски политичар коме се суди за тако тешка кривична дела, па за ово суђење влада велико интересовање домаћих и страних медија.

Против њега се у Хрватској води још неколико истрага за корупцију. Почетак суђења поклапа се с кампањом за парламентарне изборе 4. децембра, али са истрагом против његове бивше странке, Хрватске демократске заједнице, због нелегалног финансирања.

Санадер се средином 2009. изненада повукао с места премијера Хрватске у првој половини другог мандата, а тек тада се у јавности све више почео повезивати с бројним корупцијским аферама од којих су неке резултирале подизањем оптужница.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару