Читај ми!

Лукшић: Пример мирног суживота

Као један атипичан концепт на Балкану са својим мултиетничким и религијским карактером, Црна Гора може бити пример суживота различитих нација и религија, рекао је црногорски премијер Игор Лукшић.

Црногорски премијер Игор Лукшић оценио је да Црна Гора може бити пример мирног суживота различитих нација и религија.

Лукшић је, говорећи на отварању манифестације "Дани културе мањинских народа", рекао да Црну Гору чине народи различитих националних идентитета и религијских опредељења.

"Такву Црну Гору успели смо да сачувамо и током бројних искушења. Црногорско друштво је пример у Европи и региону да су мирни суживот и различитост могући у једној земљи, да концепт мултикултурализма јесте и мора бити успешна прича", рекао је Лукшић.

Црногорски премијер је навео да је историја региона обележена различитим конфликтима, али да је Црна Гора, као један атипичан концепт на Балкану са својим мултиетничким и мултирелигијским карактером, пример суживота различитих нација и религија током периода ратова и крвопролића.

Према његовим речима, Црна Гора је узорна тачка стабилности на Балкану.

"Наше тежње да се интегришемо у европске и евроатлантске структуре у потпуности кореспондирају са потребом обезбеђивања стабилног и безбедног оквира за промоцију толеранције на Балкану и гарант су његове дугорочне стабилности", рекао је црногорски премијер.

Лукшић је истакао да су Уставом Црне Горе гарантована сва права припадницима мањинских народа.

Традиционална манифестација "Дани културе мањинских народа" одржава се ове године под слоганом "Ево нас", а циљ манифестације јесте да се прикаже култура мањинских народа и  мултикултуралност афирмише као облик живљења у Црној Гори.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару