Читај ми!

Још осам милијарди Грчкој

Министри финансија еврозоне одобрили Грчкој нову траншу помоћи од осам милијарди долара. Чека се потврда ММФ-а. Већина стручњака сматра да ће то бити само краткорочни појас за спасавање.

Грчкој је одобрена нова транша помоћи у износу од осам милијарди долара, да би се избегао банкрот, одлучили су на састанку у Бриселу министри финансија 17 држава чланица еврозоне. Ту одлуку треба да потврди и ММФ, тако да се очекује да ће Грчка новац добити у првој половини новембра.

Министар финансија Грчке Евангелос Венизелос изразио је задовољство због одлуке министара финансија чланица еврозоне и истакао да ће тај новац омогућити да се остваре фискални циљеви у наредној години и ударе темељи за неопходне структурне реформе.

Већина стручњака сматра, међутим, да ће то бити само краткорочни појас за спасавање и да Грчка мора да пронађе начин да битно смањи буџетски минус и јавну потрошњу.

Уколико то не уради, Грчка у наредних десет година неће моћи да узима средства на финансијском тржишту.

Министри финансија земаља зоне евра саопштили су данас да су се сложили да банке треба да прихвате значајно веће губитке на грчким обвезницама које су купиле, уз процену да губитак може достићи 60 одсто номиналне вредности тих обвезница.

Извештај међународних кредитних инспектора Грчке који је био основа дискусије на састанку министара финансија у петак, указује да дуг Грчке мора бити смањен за 60 одсто да би успео кредит помоћи еврозоне од 109 милијарди евра, предвиђен договором о помоћи постигнутим јула.

После дводневног генералног штрајка, најмасовнијег до избијања кризе у Грчкој, и усвајања рестирктивног закона у грчком парламенту о новим видовима штедње, Трг Синтагма у близини парламента у Атини јуче остао је празан.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару