Мандић затражио да се Предлог резолуције о Јасеновцу уврсти у дневни ред црногорске Скупштине

Председник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић предложио је да се на дневном предстојеће седнице парламента нађе и Предлог резолуције о геноциду у Јасеновцу. Према Предлогу резолуције, црногорска Скупштина треба да одлучи да 22. април буде званично признат као Дан сећања на геноцид у Јасеновцу.

У Предлогу резолуције о геноциду у Јасеновцу пише да Скупштина Црне Горе, свесна историјске важности Јасеновца као места где су животе изгубили невини људи, треба да одлучи да 22. април буде званично признат као Дан сећања на геноцид у Јасеновцу, који ће се обележавати сваке године.

Предлог за допуну дневног реда сутрашње седнице поднет је на инцијативу председника црногорског парламента Андрије Мандића и објављен је на сајту Скупштине. 

Предлог резолуције о геноциду у Јасеновцу потписала су 43 посланика парламентарне већине, а покренут је, како се наводи, полазећи од највиших вредности уставног поретка и опште прихваћених правила међународног права.

"Уверени да су знање и свест грађана о масовним страдањима предуслов за борбу демократског света против тоталитарних идеја и сличних пројеката, прогона на етничкој или вјерској основи, као и кршења људских права", пише у Предлогу резолуције.

У тексту се наводи да је Предлог поднет имајући у виду да је, како пише, према непобитним доказима основан концентрациони логор смрти у Јасеновцу, у којем су у периоду од 1941. до 1945. године мучени и убијани Срби, Јевреји, Роми, Хрвати, као и други народи", наводи се у Предлогу резолуције о геноциду у Јасеновцу.

"Ниједан народ не може бити означен као геноцидан"

Јединствени у осуди свих злочина на тлу Црне Горе и бивше Југославије, у изражавању пијетета према свим жртвама тих злочина, као и у саосећању с патњама њихових породица, у Предлогу се потврђује "принципијелан став, заснован на домаћем и међународном праву, да одговорност може бити искључиво индивидуална, као и да ниједан народ не може бити означен као геноцидан или злочиначки".

Наводи се да Скупштина Црне Горе осуђује свако порицање геноцида у Јасеновцу и позива на очување сећања на те трагичне догађаје кроз образовне програме и активности које ће спречити било какав облик ревизионизма.

Наглашено је и да ће Скупштина Црне Горе, ако резолуција буде усвојена, сваке године слати делегацију која ће учествовати у програмима комеморације 22. априла у Јасеновцу.

недеља, 30. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару