Читај ми!

Ухапшени због злочина над Србима

Полиција у БиХ ухапсила двојицу бивших чувара логора у Сарајеву, који су осумњичени за ратне злочине над Србима. Бивши логораши задовољни, али тврде да су ухапшени најнижи у ланцу одговорности.

Припадници Aгенције за истраге и заштиту БиХ (СИПA) ухапсили су у Сарајеву Бесима Мудеризовића и Рамиза Aвдовића, који су осумњичени за ратне злочине над Србим у логорима у бившој сарајевској касарни "Виктор Бубањ" и у Централном затвору 1992. године, пише Глас Српске.

Авдовић је био чувар у логору "Виктор Бубањ", а Мудеризовић је био је први управник тог логора, у који је прешао са места заменика управника логора "Централни затвор" Исмета Бајрамовића Ћеле.

Биро Владе РС за односе с Хашким трибуналом још у јануару 2003. године доставио је бањалучкој канцеларији Хашког тужилаштва оптужницу против седам особа осумњичених да су починили ратне злочине над Србима у "Виктору Бубњу", а међу њима су и Мудеризовић и Aвдовић.

У јулу 2005. године поднесен је други извјештај против 38 особа, међу којима су и двојица ухапшених.

Бивши логораши поручују да су задовољни што је случај померен са мртве тачке, али истичу да су Мудеризовић и Aвдовић били међу најнижима по рангу у ланцу одговорних.

"Реч је о нижерангираним починиоцима и наставку избегавања подизања оптужница против наредбодаваца злочина над Србима у Сарајеву. Тиме се наставља опструкција Суда и Тужилаштва БиХ, јер наредбодаваца злочина нема међу осумњиченима и процесуиранима. A то је војни и политички врх тадашње РБиХ", рекао је Гласу Српске председник Удружења логораша РС Бранислав Дукић.

У логору "Виктор Бубањ", који је један преживели логораш у књизи назвао "Лабораторијом за тихо умирање", било је заточено између 250 и 300 Срба.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару