Читај ми!

Бољи односи са Србијом

Председник Хрватске Иво Јосиповић оцењује да су односи Србије и Хрватске знатно бољи у односу на време када је он постао председник. Србија може да има само користи од тога што ће Хрватска ускоро постати чланица Европске уније, истиче Јосиповић.

Хрватска ће у политичком смислу наставити да подржава Србију на путу ка Европској унији, рекао је у интервјуу РТС-у председник Хрватске Иво Јосиповић.

"Србија може да има само користи од тога што ће Хрватска за годину и по дана постати чланица Европске уније јер ће профитирати тиме што ће имати једног заговаратеља више", рекао је Јосиповић.

Хрватски преседник је нагласио да ће Србија морати да испуни све услове као што је то морала и Хрватска, као и да ће Србији засигурно бити олакшана трговина, јер ће имати ЕУ у суседству.

Јосиповић је рекао да су односи две земље знатно бољи у односу на пре годину и по дана, а да не говоримо о дужем периоду.

"Оно чега морамо бити свесни, јесте чињеница да у ситуацији када су многи људи страдали, кад су им куће спаљене, кад се за око 1.800 људи још не зна судбина, постоји одређена осетљивост и могу постојати разлике", рекао је Јосиповић.

Хрватски председник је рекао и да се морамо се помирити са чињеницом да на одређене историјске догађаје не гледамо сасвим једнако.

"За Хрватску је домовински рат био ослободилачки рат и ми ћемо га тако увек перципирати. Оно што је важно да при томе имамо свест о томе да су почињени злочини и са хрватске стране и да сваки злочин једнако судимо", наглашава Јосиповић.

На питање како српски привредник може да инвестира у Хрватској, Јосиповић одговара да може да се јави на тендер или ако има довољно новца за неку гринфилд инвестицију, апсолутно може да инвестира.

"Слажем се са онима који приговарају да је тешко инвестирати у Хрватску, али ми то слушамо и од Немаца, Американаца и Француза, па и од Хрвата", каже Јосиповић.

Уочи доласка у Београд на састанак Игманске иницијативе, Јосиповић је рекао да је сврха таквих сусрета симболична, али да су регионални разговори, чак иако не доносе конкретне договоре, веома важни.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару