Читај ми!

Хрватски закон компликује односе

Загреб би, доношењем закона о ништавности правних аката бивше СФРЈ и ЈНА, закомпликовао односе са Србијом, оцењује шеф делегације ЕУ у Хрватској Пол Вандорен. Неизвесно да ли ће у Сабору бити већине за изгласавање закона.

Шеф делегације ЕУ у Хрватској Пол Вандорен оценио је да би Хрватска доношењем закона о ништавности оптужница против око 40 хрватских држављана, могла да закомпликује односе са Србијом.

"Уместо тога, више бисмо волели да Хрватска настави преговоре са Србијом", истакао је шеф делегације ЕУ.

Упитан да ли би усвајање тог закона могло негативно да утиче на ратификацију Уговора о приступању Хрватске ЕУ, Вандорен је рекао да све чланице ЕУ морају да ратификују приступни уговор, који би требало да буде потписан средином децембра, али да не види разлог зашто то не би учиниле.

Вандорен је објаснио да ће његова канцеларија пратити да ли се у предизборној кампањи поштују европске вредности, што је, како је рекао, "нарочито важно за земље као што је Хрватска која ће ускоро постати чланица Уније".

Питање је, међутим, да ли ће хрватски посланици у Сабору у петак моћи да изгласају закон о ништавности оптужница, јер за то морају имати кворум, односно 77 посланика од укупно 153.

Спремност да гласају за усвајање закона за сада показују само Хрватска демократска заједница, Хрватска сељачка странка и Хрватска странка права која има једног посланика, што ни уз неке независне посланике није довољно за већину.

Посланици мањина, међу којима су и три српска посланика из Самосталне демократске српске странке, најавили су да неће гласати за усвајање закона.

Министар за управу Хрватске Даворин Млакар позвао је данас посланике у Сабору да, уз закон, прихвате и посебну декларацију.

"Декларацијом о неким питањима сарадње правосудних тела Републике Хрватске и Републике Србије" утврђује се да је Србија повредила суверенитет Хрватске одлуком да јурисдикцију својих правосудних тела прошири на Хрватску.

Међутим, Декларација није добила подршку посланичких клубова у Сабору, који су истакли да је реч о предизборном потезу, преноси ХРТ.

Из СДП-а, највеће опозиционе странке, поручују да су и декларација и закон "правно-политичка магла" којима је једини циљ да се сакрију неактивност и неодговорност хрватске владе на заштити хрватских правних интереса.

Опозициони посланик из Истарског демократског сабора Дамир Кајин оценио је да се тим предлогом неће ништа решити и да се декларацијом, као и законом о ништавности, штети оптуженима.

Хрватски хелсиншки одбор позвао је владу да из парламентарне процедуре повуче закон о ништавости оптужница из Србије, оценивши да се законом штити првооптужени на пристиглој оптужници из Србије, Владимир Шекс.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару