Читај ми!

Црној Гори датум, БиХ споро ка ЕУ

Савету министара ЕУ предложено да Унија почне преговоре о чланству са Црном Гором, оценивши да је Подгорица остварила значајан напредак. Босна и Херцеговина остварила ограничен напредак у реформама институција, наводи се у извештају Европске комисије.

Европска комисија је данас, у Бриселу, предложила Савету министара Европске уније да почне преговоре о чланству с Црном Гором, уз оцену да је "Црна Гора остварила задовољавајући напредак, посебно у спровођењу кључних приоритета и свеукупне задовољавајуће резултате".

Отуд је Црна Гора "сад спремна да отвори преговоре за чланство" у Унији, каже се у годишњем Извештају о напретку Црне Горе у европским реформама, који је Европска комисија данас објавила у Бриселу.

У анализи се наводи да је Црна Гора напредовала на плану политичких и институционалних реформи, "чиме је ојачан значај парламента, спровођење изборног закона и деполитизација јавне управе".

То, додаје се, има за последицу јачање независности судства, поспешивање борбе против корупције и већу слободу медија. Али се подвлачи да је нужно наставити реформе и да спровођење политичких одлука и закона још увек представља изазов.

Власти у Подгорици, такође, треба да наставе сузбијање корупције и доврше реформу правосуђа да би правосуђе било објективније и делотворније. Потребно је оснажити антидискриминационе мере, јер су "неповлашћене групе" и даље изложене дискриминацији.

"Црна Гора је спровела значајне структурне реформе на подручју стратешких привредних сектора и наставља да се отвара према земљама Европске уније, чланицама ЕФТА и земљама Западног Балкана", наводи се у извештају.

Тешкоће представљају неки структурни проблеми, уз лошу светску финансијску ситуацију, тако да се "опасности за бизнис крију у неповољним условима кредитирања и отежаној приватизацији", упозорава Европска комисија. Нужно је побољшати енергетску и саобраћајну инфраструктуру, а због високе незапослености повећати мобилност радне снаге и омогућити додатно образовање.

Буџетка дисциплина је од велике важности, као и мере за ефикаснију наплату пореза, а мере јачања привреде не могу функционисати без сталног јачања правне државе. У закључку Извештаја наводи се да Црна Гора без тешкоћа наставља да спроводи Споразум о стабилизацији и придруживању.

Босна споро ка Европи

Босна и Херцеговина је остварила врло ограничен напредак у реформама у правцу достизања европских стандарда, пише у извештају Европске комисије који је представљен у Бриселу.

У БиХ нема политичке воље за реформе, а институције су слабе, без довољно људи и средстава, па често постоје само на папиру, констатовала је Комисија.

Немогућност постизања политичког договора о власти на државном нивоу стоји на путу прогреса Босне и Херцеговине да се предузму кључне реформе неопходне за даљи напредак према европским интеграцијама, стоји у извештају, а критикује се и недостатак заједничке визије политичара у БиХ.

Политички представници морају да имају заједничко разумевање правца којим земља треба да крене и њене будућности, закључак је Комисије. Међу позитивним резултатима наведена је либерализација путовања у земље шенгенске зоне за грађане који поседују биометријске пасоше.

Такође, позитивно је да је, у оквиру Споразума о стабилизацији и придруживању, Босна и Херцеговина отпочела структурни дијалог о правосуђу.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару