Читај ми!

Прекинут попис у Македонији

Од пописа становништва у Македонији ове године неће бити ништа. Због несугласица у начину пописивања између Македонаца и Албанаца, влада ће сутра одлучити да ли ће попис званично бити прекинут или одложен за најмање шест месеци.

Коалициони партнери у македонској влади Никола Груевски и Али Ахмети договорили су се да се попис становништва прекине и за сутра најавили седницу владе на којој ће бити одлучено да ли је прекид дефинитиван или ће попис бити настављен за најмање шест месеци.

На тој седници требало би да буде усвојен закон о прекиду пописа који ће потом бити прослеђен парламенту на усвајање, преносе македонски медији позивајући се на неименоване изворе из владе.

Потпредседник владе и члан Демократске уније за интеграције Муса Џафери рекао је да ће влада сутра одлучити да ли ће попис званично бити прекинут или одложен за најмање шест месеци.

Џафери није желео да прецизира колико је новца потрошено из државног буџета за попис који је почео 1. октобра и требало да буде завршен 15. октобра.

Потпредседница опозиционог Социјалдемократског савеза Ана Павловска Данева је, међутим, изнела податак да је за попис потрошено 14 милиона евра.

Попис је јутрос стопиран након што су сви чланови Државне пописне комисије поднели оставке због несугласица међу Албанцима и Македонцима око методологија спровођења пописа.

Албанци инсистирају да буду пописани и њихови рођаци који живе у иностранству дуже од 12 месеци. Они траже да се на попису признају и фотокопије личних карта, а не само оргинали.

Досадашњи заменик председника Државне изборне комисије Бујар Османи, који је из редова Демократске уније за интеграције, изјавио је да је оставка Комисије колективна зато што је утврђено да уз постојеће разлике попис не може да се спроведе на прави начин.

Телевизија „Канал 5" цитирала је неименовани извор у влади који наводи да „ако би се дозволило да се попис настави, не би било могуће утврдити реални број Албанаца у Македонији", а, како се додаје, „био би доведен у питање и податак од 25 одсто Албанаца колико их је било на претходном попису".

Попис становништва и домаћинстава у Македонији је од почетка оптерећен са несугласицама због чега је први састав Државне пописне комисије дао оставку дан уочи почетка пописа, а други три дана пре завршетка.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару