Читај ми!

Спорни закон ипак у Сабору

Предлог закона о ништавности аката ЈНА, СФРЈ и Србије ипак у Сабору, али заједно са предлогом декларације о процесуирању оних који су заиста починили ратни злочин. Предлог закона ће, на одређени начин, користити ратним злочинцима а осталима донети штету, оценио државни тужилац Хрватске Младен Бајић.

Влада Хрватске проследила је Сабору на усвајање "у пакету" Предлог закона о ништавности правних аката ЈНА, СФРЈ и Србије, којима су оптужени или осуђени хрватски држављани, и предлог декларације која предвиђа процесуирање оних који су заиста починили ратни злочин. Предлог закона је нешто блажи од првобитног.

Према информацијама које је ријечки Нови лист добио из хрватске владе, у декларацији се предлаже јача сарадња државних тужилаштава и министарстава правде Хрватске и Србије, како би се оптуживали и гонили стварни починиоци ратних злочина.

Из владе је раније "пуштена" информација да би на данашњој седници могло да дође до одустајања од намере да Предлог закона буде послат Сабору на усвајање, како је сугерисано из Брисела.

Против Предлога су се изјаснили и председник Хрватске Иво Јосповић, тужилац Младен Бајић, Самостална демократска српска странка, као и поједини правни стручњаци и невладине организације.

Државни тужилац Младен Бајић критиковао је данас критиковао Предлог закона, оценивши да ће он, на одређени начин, користити ратним злочинцима а да ће осталима донети штету.

"Зашто ратним злочинцима - јер након тога више нема размене информација, доказа, сведока и сарадње која се на такав начин прекида", нагласио је Бајић, подсетивши да је на основу споразума о сарадњи Хрватска уступила Србији 29 предмета против 53 особе.

"Срби су већ до сад подигли 20 оптужница, а српски судови су донели 20 пресуда, од чега осам правоснажних", рекао је Бајић.

Предлог закона је у Сабору представио министар управе Даворин Млакар, док су поједини посланици опозиције и посланички клубови предлог већ критиковали и назвали га "предизборним игроказом".

Хрватској је из Брисела стигло негативано мишљење поводом тог закона, односно, обавештење да ЕУ неће благонаклоно гледати на службени Загреб ако тај закон буде донет.

"Позивамо на опрез и пажљиво разматрање при доношењу закона у тако осетљивом подручју. Желели бисмо да истакнемо колико је важно да се не угрози регионална сарадња, усмерена на процесуирање ратних злочина", изјавио је јуче портпарол повереника за проширење ЕУ Штефана Филеа.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару