Читај ми!

Сузавац у Атини

Штрајк јавних служби у центру Атине претворио се у насилне демонстрације. Полиција реаговала сузавцем. Не раде школе, болнице, судови, контрола лета, а државни медији не емитују вести. Протест покренут због најаве да ће до краја године бити отпуштено 30.000 радника у јавном сектору.

Грчка полиција бацила је сузавац на демонстранте испред зграде парламента као одговор на масовне протесте и штрајк два највећа синдиката.

Велики број људи окупио се на централном тргу Синтагма, а штрајк је око поднева измакао контроли када је група демонстраната почела камењем да гађа полицију.

"Десетине демонстраната почело је да баца камење на полицију, која је била приморана да одговори сузавцем како би разбила гомилу", рекао је неименовани полицијски званичник за Ројтерс.

Чланови синдиката запослених у јавном сектору јутрос су почели 24-часовни штрајк, који је паралисао многе службе у земљи.

Према извештају агенција, не раде школе, болнице сем у хитним случајевима, судови, пореске службе, контролори летова, јавни транспорт је у повременом прекиду, а државни радио и телевизија не емитују вести.

Штајк запослених у јавним службама подржао је и главни синдикат у приватном сектору (ГСЕЕ), који је иначе најавио штрајк за 19. октобар.

Синдикати запослених у јавном сектору организовали су данашњи штрајк у знак протеста због најаве владе да ће до краја године у овој области отпустити 30.000 радника и службеника.

Влада је присиљена да уводи мере штедње како би смањила огромни дефицит у државном буџету. То је главни предуслов да би Међународни монетарни фонд и европске финансијске институције одобриле Грчкој нови кредит од осам милијарди евра како би земља избегла банкрот.

Пошто влада није успела да смањи дефицит колико се то очекивало, одобравање новог зајма је одложено за новембар.

Министар финансија Евангелос Венизелос јуче је изјавио да земља још има извесног маневарског простора и да неће банкротирати до средине новембра, када се очекује добијање кредита.

Грчка влада планира да до 2015. године укине 150.000 радних места у јавном сектору, који сада броји укупно 750.000 запослених.

Та мера би се спроводила непопуњавањем радног места након одласка у пензију, или необнављањем уговора о раду на одређено време.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару