Читај ми!

Још нема пара за Грчку

Због тога што није довољно смањила јавну потрошњу, Грчка неће ове јесени добити кредит од осам милијарди евра. У еврозони тврде да је, и поред тога, банкрот Грчке искључен.

Министри финансија еврозоне поново су одложили одлуку о одмрзавању кредита обећаног презадуженој Грчкој. Разлог – влада у Атини није довољно смањила јавну потрошњу, у замену за међународну финансијску помоћ. Иако помоћ не стиже у октобру, банкрот Грчке је искључен, кажу у еврозони.

Атина ће морати дуже да чека на исплату нове транше спасоносног кредита, вредне осам милијарди евра.

Ако помоћ закасни, Грчкој прети банкрот у року од неколико недеља. Еврогрупа је од Атине затражила нове приватизације и уштеде до краја 2014. године. Уколико Грци то прихвате, међународни ревизори би могли да донесу коначну одлуку о новој помоћи.

"Нико од нас се не залаже за банкрот Грчке. Грчка неће бити препуштена банкроту, нити ће иступити из еврозоне", изјавио је председник еврозоне Жан Клод Јункер.

Грчка ће емитовати обвезнице у вредности од 880 милиона евра за Финску, јер је та земља тражила додатне гаранције за учешће у другом пакету зајмова.

Грчка има структуралне проблеме, али, према речима првог човека грчких финансија Евангелиса Венизелаоса, није жртвени јарац за дужничке невоље у еврозони. Простор за нове уштеде влада налази у новим отпуштањима у гломазном јавном сектору.

"Влада, мимо закона, смањује плате. Радници неће имати за социјално осигурање, што је катастрофа за њихов живот и здравље", истакао је Никос Папагеоргиу из Синдиката угоститељских радника.

Чињеница да Грчка неће моћи да смањи дефицит колико је обећала, додатно је унервозила инвеститоре, па цене акција на светским берзама настављају да падају.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару