Читај ми!

Чишћење наслеђа рата

Без обзира на предлог закона о поништавању оптужница који је недавно усвојила влада у Загребу, неопходно је наставити сарадњу државних тужилаштава Србије и Хрватске, сматра Милорад Пуповац. Један од челника СДСС-а упозорава да се "претња од Београда" потеже као скретање пажње са кризе у друштву.

Jедан од водећих људи СДСС-а Милорад Пуповац сматра да је неопходно наставити сарадњу државних тужилаштава Србије и Хрватске како би се наслеђе из рата очистило, али и да четрдесетак људи против којих су стигле оптужнице више не би страховало када прелази границу између две државе.

Пуповац je, гостујући у емисији Осијечке телевизије "Карте на сто", рекао да Закон о непризнавању правних аката који стижу из Србије сигурно неће помоћи оптуженима, нити ће их осигурати од судских поступака.

"Доношењем таквог закона жели се створити привид да ће на тај начин ти људи бити заштићени, а неће. Исто тако нисмо могли одбранити Србе који су били лажно оптуживани. Без сарадње Хрватске и Србије неће се решити наслеђе војних судова Југославије", рекао је Пуповац.

Потпредседник СДСС-а напоменуо је да се о оптужницама из Србије знало не само у јулу када су стигле у Хрватску, него и неколико месеци пре, али да се намерно о томе ћутало.

"Многе ствари не видимо јер нам неко продаје идеју силног родољубља, јер нам неко продаје претњу од Београда. Док смо ми страховали од тога, неко се побринуо се да немамо банака, телекома, фабрика. Неки су се јако побринули за себе, док смо ми остали у некој врсти клоаке", оценио је Пуповац.

Према његовим речима, оптужнице, саме по себи, нису готова ствар и хрватско тужилаштво и судови могу једноставно рећи да нема довољно доказа и да на основу постојећих није могла бити подигнута оптужница.

"То се још може урадити. Али занимљивије је питање коме је било у интересу да све ово представи на овакав начин. Нека свако размисли својом главом. Никакав закон то не може поправити, баш напротив, може додатно покварити", рекао је Пуповац.

Пуповац: Није лако бити Срб у Хрватској

Потпредседник СДСС-а се осврнуо и на став шефа Хрватске странке права Данијела Срба, који се противи враћању станова бившим носиоцима станарских права српске националности, рекавши да ће многи од њих сада откупљене станове продати и новац однети у Србију, јер су се у међувремену тамо преселили.

"Није лако бити Срб у Хрватској. Ако су ти станови њихово власништво, онда је њихово право да са својим власништвом раде шта желе. Ако Хрвати у Босни имају право своју имовину продати или изнајмити, а још имају и право да им Хрватска држава да кућу, ту је реч о програму насељавања с једне и програму исељавања с друге стране", поручио је Пуповац.

"За ту политику неки људи одговарају у Хагу, а неки би одговарали да су живи", напоменуо је потпредседник СДСС-а, уз констатацију како је то ништа друго него "чишћење земље од другачијих, од Срба".

Пуповац је закључио да се тиме, нажалост, у доброј мери добила празна Хрватска и празна БиХ.

"Као што је српска политика са својим ратним циљевима доживела слом и катастрофу, тако је нажалост и хрватска политика с концептом хуманог пресељавања и слично - што није било нимало хумано - такође доживела катастрофу", закључио је Пуповац.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару