Читај ми!

Почео попис у Македонији

Наредних 15 дана у Македонији трајаће попис становништва. Председница државне пописне комисије Весна Јаневска поднела неопозиву оставку уз оцену да статистички подаци из пописа неће бити поуздани. На ванредној седници Влада изабрала ново руководство државне пописне комисије

У Македонији је данас почео попис становништва и трајаће наредних 15 дана, а директорка Завода за статистику Благица Новковска рекла је да је Завод спреман за овај масовни посао.

Биће пописана сва лица који живе у Македонији, сви држављани који су у задњих 12 месеци у иностранству и имају пребивалиште у земљи,  као и сва домаћинства и станови на територији Републике Македоније.

Председница државне пописне комисије Весна Јаневска синоћ је поднела неопозиву оставку уз оцену да статистички подаци из пописа неће бити поуздани.

Она је рекла да се са колегама албанске и турске националности сукобила "око суштинских питања, међу којима је време које држављани Македоније могу да проведу у иностранству, а да и даље буду у попису.

Јаневска се успротивила и одлуци да су за попис довољне фотокопије личних карти или пасоша, што је како је оценила супротно методологији ЕУРОСТАТа и супротно Закону.

Оставку је поднео и заменик пописне комисије Абдулменаф Беџети који је сматрао да се морају пописивати и грађани који су ван државе више од 12 месеци, а што одговара великој дијаспори Албанаца из Македоније, као и то да становништво може пописивати и са фотокопијама личних карти и пасоша.

На синоћној ванредној седници Влада је изабрала ново руководство државне пописне комисије, коју чине углавном људи блиски руководству владајуће ВМРО ДПМНЕ и Демократској Унији за Интеграције (ДУИ).

Према задњем попису који је спроведен 2002. године у Македонији је било укупно 2.022.547 становника од којих 506.083 односно 25 одсто су били Албанци .  Попис ће надгледати представници ЕУРОСТАТ-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару