Читај ми!

Наставак протеста у Бугарској

Антиромски протест у Софији, у организацији националистичке партије "Атака", завршен је хапшењем 35 младића. Сви који шире националну и религиозну нетрпељивост биће кажњени, поручио председник Бугарске Георги Прванов, после седнице Националног савета за безбедност.

Протест против Рома, који је одржан у Софији, у организацији националистичке парламентарне партије "Атака", завршен је хапшењем 35 младића због нарушавања јавног реда и мира.

Антиромски протести широм Бугарске трају скоро десет дана, а иницирани су убиством младића Ангела Петрова (19) у пловдивском селу Катуница 23. септембра, за шта су мештани окривили ромског богаташа Кирила Рашкова, који себе назива "Цар Киро".

Председник те земље Георги Прванов рекао је после седнице Националног савета за безбедност да ће бити кажњени сви који у Бугарској шире националну и религиозну нетрпељивост.

Бугарски националисти траже да се уведе смртна казна, строжију регистрацију пријављивања адресе, доношење закона о формирању добровољачких одреда, заштиту власништва и пољопривредних производа, рушење незаконито подигнутих гета и одузимање имовине "свим циганским баронима".

Већина демонстраната, који су аутобусима и приватним возилима стигли у Софију из свих крајева Бугарске, носили су црне мајице са натписима "Не желим да живим у циганској држави". Истовремено, политичка странка ВМРО почела је испред дома Народне скупштине акцију прикупљања потписа због "државне небриге против циганског терора", која ће трајати три месеца, након чега ће потписи са захтевом за доношење закона против терора бити предати Собрању.

Око 2.000 присталица Бугарског националног савеза (БНС) организовало је протесну шетњу, као одговор на планирану ромску параду, која је, међутим, отказана. Присталице БНС-а носили су транспаренте "Сваког дана ће бити тако, до победе", "Слобода или смрт" и "Бугарска, пробуди се". Шетња је прошла централним градским улицама, а обезбеђивао је велики
број полицајаца.

Ромски студенти делили каранфиле

Такође, студенти ромског порекла у Софији испед Националног дворца културе делили су каранфиле и мирољубиве поруке пролазницима.

Због све учесталијих антиромских изгреда бугарски патријарх Максим и свих 12 митрополита потписали су Посланицу за мир и јединство, у којој се истиче да ће Православна црква учинити све да не буде етничког неразумевања у Бугарској.

Антиромски протести широм Бугарске, почели су после убиства младића Ангела Петрова у пловдивском селу Катуница 23. септембра, за шта су мештани окривили ромског богаташа Кирила Рашкова, познатог као "Цар Киро". Полиција је због нарушавања јавног реда и мира ухапсила око 400 грађана.

Рашков, који је у притвору, терети се да је наредио убиство 19-огодишњег Ангела Петрова са којим је био у сукобу.

Истог дана када је Рашков претио Петрову, 55-годишњи мушкарац, који је превозио чланове породице Рашков, прегазио је 19-годишњег мештанина Катунице Петрова, а затим ударио тројицу полицајаца и двојицу пријатеља погинулог, који су покушали да га зауставе.

Због учесталих претњи екстремних десничара, посебно преко друштвених мрежа, узнемирени су и Роми и припадници других мањина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару