Читај ми!

Хрватска поништава оптужнице

Предлог закона којим се поништавају оптужнице Србије у вези са последњим ратом на подручју Вуковара усвојен на данашњој седници Владе Хрватске. Ниједна држава нема право да се уплиће у питања хрватско правосуђе, истиче премијерка Јадранка Косор.

Влада Хрватске усвојила је Предлог закона којим се поништавају оптужнице бивше СФРЈ, ЈНА и Србије за ратне злочине и геноцид на подручју Вуковара 1991. године. Оптужнице против око 40 хрватских држављана, међу којима је и неколико ратних руководилаца, стигле су недавно из Београда у Хрватску.

Законом се, како је речено на седници владе, желе заштити хрватски држављани од праве агресије из Србије.

Против предлога закона гласао је једино потпредседник Владе из Самосталне демократске српске странке (СДСС) Слободан Узелац.

Узелац је оценио да ће од тог закона бити више штете него користи, јер ће невини теже доказивати своју невиност, док ће се прави кривци за злочин теже процесуирати.

Уколико Сабор усвоји предложени закон, постаће ништави сви правни акти Србије, бивше ЈНА и бивше СФРЈ којима су осумњичени, оптужени или осуђени хрватски држављани за ратне злочине у последњем рату у Хрватској.

Предложени закон наводи да је вођење таквих поступака у искључивој надлежности Хрватске.

Косорова: Хрватска штити своју самосталност 

Премијерка Хрватске Јадранка Косор подсетила је на седници владе на све законе које Хрватској гарантују самосталност и независност и којима је бивша ЈНА проглашена агресором.

"Хрватска има легитимно право и дужност да заштити свој суверенитет и самосталност и да не допусти мешање било које друге државе у хрватско правосуђе", истакла је премијерка Јадранка Косор, подсетивши на српски Закон о организацији надлежности државних органа у поступку за ратне злочине из 2003. године.

Косорова је указала да ниједна држава нема право да доноси законе и да се уплиће у питања која се тичу друге државе.

Јадранка Косор је објаснила да се предлог закона не односи на акте за које правосудна тела Хрватске утврде да удовољавају правним стандардима кривичног законодавства Хрватске.

Косорова је додала да свако ко је одговоран за ратне злочине треба да одговора и да се тим законом не доводи у питање извршавање обавеза према Хашком трибуналу.

Влада на данашњој седници, супротно очекивањима, није донела измене Закона о приватизацији нафтне компаније ИНА, којима би се власништво било ког стратешког партнера ограничило на највише 49 одсто.

Јадранка Косор је објаснила да се Измене закона преводе на енглески језик и да ће сутра бити послате Европској комисији, како би се отвориле додатне консултације о разлозима због којих Влада сматра да су те допуне у овом тренутку нужне.

Доношење тог закона најављено је након што је тужилаштво подигло нову оптужницу против бившег премијера Иве Санадера, који се терети да је примио десет милиона евра мита како би мађарском МОЛ-у препустио управљачка права у нафтној компанији ИНА.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару