Читај ми!

Опомена за Косорову

Европска комисија, поводом похвала хрватске премијерке Јадранке Косор осуђеним генералима Анти Готовини и Младену Маркачу, позвала све јавне личности да се уздрже од изјава које би могле да доведу у питање значај помирења у региону.

Реагујући на најновију изјаву хрватске премијерке Јадранке Косор у којој хвали генерале Анту Готовину и Младена Маркача, осуђене у Хагу за злочине над Србима, Европска комисија позвала је све јавне личности да се уздрже од изјава које би могле да доведу у питање значај помирења у региону и потребу да се служи правди кроз непристрасно процесуирање ратних злочина.

Шеф делегације Европске комисије у Загребу Пол Вандорен је, у писаној изјави достављеној Танјугу, подсетио да је Готовини и Маркачу у Хагу изречена првостепена пресуда за њихову улогу у догађајима 5. августа 1995. у операцији "Олуја" и да је у овом тренутку у току жалбени поступак.

Европска комисија, додаје се у изјави, понавља значај пуне сарадње са Хашким трибуналом, чији је Хрватска оснивачка чланица.

"Ценимо напоре које је хрватско руководство направило у правцу помирења и подстицања духа толерација и верујемо да ће Хрватска наставити у том правцу", закључио је амбасадор.

Хашки трибунал је првостепеном пресудом од 15. априла Готовину осудио на 24, а Маркача на 18 година затвора због учешћа у "заједничком злочиначком подухвату" и злочина над српским цивилима током и после операције "Олуја".

Косорова је најпре у Книну 5. августа у говору на централној прослави Дана победе и домовинске захвалности и обележавању 16-годишњице "Олује" поздравила ветеране и генерале, пре свега Готовину и Маркача, за шта је добила вишеминутни аплауз.

У Бриселу, међутим, нико није реаговао на те изјаве хрватске премијерке која је пре два дана, после састанка са словачком колегиницом Иветом Радичовом, рекла да је акција "Олуја" била ослободилачка, а да су осуђени генерали заслужни за хрватску слободу.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару