Читај ми!

"Цар Киро" ухапшен

Ухапшен контрoверзни бугарски богаташ ромског порекла Кирил Рашков, познатији као "Цар Киро". Због претње смрћу, Рашкову одређен притвор од 72 сата, саопштила бугарска полиција. Због нарушавања јавног реда и мира, у антиромским протестима, приведено 168 особа.

Бугарска полиција ухапсила је контроверзног бугарског богаташа ромског порекла Кирила Рашкова, познатијег као "Цар Киро".

Рашкову је одређена мера полицијског задржавања до 72 часа, након чега ће бити изведен пред истражног судију у Пловдиву због "претње смрћу", саопштила бугарска полиција.

Рашков је ухапшен на основу пријаве полицији од 23. септембра, када је претио смрћу једном становнику Катунице, где и сам живи. Истог дана, када је и поднета пријава, 55-годишњи мушкарац, који је превозио фамилију породице Рашков, прегазио 19-годишњег мештанина Ангела Петрова, а затим ударио тројицу полицајаца и двојицу пријатеља погинулог, који су покушали да га зауставе.

Мештани Катунице су убеђени да је то дело Кирила Рашкова.

Иритирани грађани Катунице, потпомогнути навијачима пловдивских  клубова организовали су протесте у којима су запалили део имовине породице Рашков.

Полиција је Кирила Рашкова са породицом пребацила на сигурно.

Протести су се убрзо пренели на читаву земљу, а демонстранти су тражили да и Роми поштују законе, који важе за све грађане Бугарске, као и захтев становника Катунице, да се породица Рашков исели из њиховог села, у коме има 2.300 становника.

Антиромски протести у 14 градова

У синоћњим антиромским демонстрацијама, које су организоване у 14 градова, због нарушавања јавног реда полиција је задржала 168 хулигана, саопштила бугарска полиција.

Већи део ухапшених код себе је имао разна приручна средства, ножеве, цеви, палице, а међу ухапшенима је и једна особа осумњичена за изазивање расне и верске мржње.

Највише задржаних било је у Пловдиву, 55, затим у Варни, 50, у Софији 27 и Бургасу 15. У Варни је задржано 10 малолетника и једна жена. Међу задражанима су и тројица Рома који су код себе имали 20 молотовљевих коктела.

У Варни су задржана, а затим ослобођена и два новинара.

У Софији су синоћ поломљена стакла на згради Министарства економије, енергетике и туризма, а гнев са улица пренео се јутрос и на дом Народног собрања.

У бугарском парламенту лидер националиситичке партије "Атака" Волен Сидеров затражио је да се минутом ћутања ода почаст погинулим становницама Катунице, али се председница Собрања Цецка Цачева није сложила са тим и није ставила предлог на гласање.

Левица је тражила да министар унутрашњих послова поднесе извештај о догађају, а Плава коалиција формирање анкетне комисије за утврђивање стања у Катуници.

Бугарска Управа прихода почела је ревизију против 15 физичких лица из породице Рашков и пет њихових предузећа због утврђивања стања у вези са приходима.

Премијер Бојко Борисов најавио је да ће против Кирила Рашкова бити подигнуте оптужнице за утају пореза.

У демонстрацијама, организованим треће вече заредом путем Фејсбука, грађани су давали подршку мештанима села Катуница, који траже протеривање ромског лидера Кирила Рашкова, познатијег као "Цар Киро", кога сматрају одговорним за убиство двојице младића из тог пловидвског села.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару