Читај ми!

"Рат лала" због шенгена

Холандске лале више нису пожељне у Румунији. Политичари у Хагу кажу да је то уцена због неслагања Холандије да Букурешт и Софија уђу у шенгенску зону, румунске власти тврде да је по среди "опасна бактерија".

Владајућа коалиција у Хагу, али и политичари у Финској нису подржали компромис о постепеном придруживању Румуније и Бугарске безвизном шенгенском режиму.

Разлог томе јесте изостанак обећаних резултата у борби против корупције и криминала. То је изазвало оштра реаговања званичника у Букурешту, али и чудне потезе румунских цариника.

"Холандска влада је некако заробљена у антиевропској, антиимиграционој агенди екстремистичке странке", рекао је министар иностраних послова Теодор Баконски, алудирајући на популистичку Странку слободе, која подржава крхку владајућу коалицију у Хагу.

И председник Трајан Басеску оштро је критиковао одлуку холандске владе.

"Холандија нема аргумената да одређује придруживање Румуније шенгенској зони. Највећи је инвеститор у Румунији. Ако је корупција тако велика, зашто су Холанђани инвестирали 11 милијарди евра у Румунији", упитао је Басеску и нагласио да је Румунија испунила све техничке критеријуме за придруживање.

Случајно или не, дан након што су Холанђани саопштили да ће рећи "не" напорима две земље да се придруже шенгенској зони, сви холандски камиони који су превозили цвеће и семе заустављени су на румунској граници. Разлог је следећи - цвеће садржи "опасну бактерију".

Спор, који је већ познат као "Рат лала", изазвао је гнев неких холандских посланика, који су ту праксу назвали "уценом". Европска комисија је рекла да разматра то питање.

И Деда Мраз на удару?

Румунска одлука изазвала је жустру реакцију домаћих медија и новинара. "Холандија нас не жели у шенгенској области и изненада не волимо мирис холандског цвећа", каже новинар Виорел Добран.

"Финска нас, такође, не жели тамо. Шта би требало да учинимо тим поводом? Да тражимо Деда-Мразу рачуне за поклоне у џаку, зауставимо ирвасе на граници да бисмо се побринули да изнервирамо суседне земље, након што њихова деца не добију своје колаче?", пита Добран.

Други кажу да реакција Румуније није оправдана, уколико је свесно блокирала увоз лала.

"Црвени картон који је показала Холандија тренутно је једно од последњих средстава која могу да приморају Румунију да постане правно уређена држава. Значи, прво треба да решимо унутрашње проблеме, а онда да упремо прстом на Холанђане", коментарише новинар Михај Готиу.

Има и оних Румуна који се слажу са забраном увоза лала као реципрочном мером Букурешта. Постављају питање да ли стварно све зависи од расположења политичара у Финској и Холандији.

Пољска, која тренутно председава Унији, предложила је компромис у виду "двостепеног" увођења Румуније и Бугарске у шенгенску зону, при чему би се до краја октобра отвориле ваздушне и поморске границе, док би се о отварању копнених граничних прелаза разговарало током следеће године.

И док су, раније неодлучне, Француска и Немачка, као и већина чланица ЕУ, спремне да подрже тај предлог, Холанђани и Финци и даље су против уласка Бугарске и Румуније у безвизни европски простор, док две најмлађе чланице ЕУ не постигну видљивије резултате у борби против корупције и организованог криминала.

Шенгенска зона постоји од 1985. године и тренутно обухвата све земље чланице ЕУ, осим Велике Британије, Ирске, Румуније и Бугарске.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару