Читај ми!

Антиромски протести у Бугарској

Двојица полицајца и једна девојка повређени су у антиромским протестима у неколико градова Бугарске. Тензије у Пловдиву, премијер и председник Бугарске апелују на смиреност.

Три особе, укључујући два полицајца, су повређене, а стотине демонстраната ухапшено у понедељак увече у неколико градова Бугарске, где јача нетрпељивост према Ромима после инцидента који је прошле недеље довео до смрти двоје људи, саопштила је полиција.

Демонстрације младих одржане су у десетак градова, укључујући Софију, Пловдив, Варну и Бургас, а демонстранти су узвикивали пароле против ромске и турске мањине.

Један полицајац је рањен у Варни, на истоку Бугарске, где су ухапшена 23 демонстранта. У демонстрацијама испред зграде парламента у Софији повређени су полицајац и једна девојка, а ухапшено је 27 особа.

У Пловдиву, другом по величини граду, 47 људи је ухапшено због вандализма. Роми, наоружани секирама и моткама, били су у Пловдиву спремни да дочекају нападаче, саопштила је државна телевизија.

До протеста је дошло после инцидента у петак вече у Катуници, селу на југу Бугарске. Тада су погинула два младића, а пет људи је повређено у саобраћајној несрећи и сукобу после ње.

Мештани су за несрећу окривили рођаке локалног ромског старешине, Кирила Рашкова, познатијег као "цара Кира".

Инциденти у Катуници започели су, након што је 55-годишњи мушкарац, који је превозио фамилију породице Рашков, прегазио 19-годишњег мештанина Ангела Петрова, а затим ударио тројицу полицајаца и двојицу пријатеља погинулог, који су покушали да га зауставе.

Потом се у правцу палате "цара Кира" упутило око 3.000 грађана, који "ромског цара" сматрају наручиоцем убиства Ангела Петрова. Неколико часова пре убиства Петров је добио претњу смрћу од фамилије Рашкова, о чему је била обавештена и полиција. Од тада напетост расте широм земље.

Шеф државе и премијер Бугарске Георги Парванов и Бојко Борисов апеловали су синоћ да се не повећава међунационална напетост и поручили да је узрок инцидента у Катуници лични сукоб.

Јачање међунационалне напетости, без преседана за двадесетак година, поклапа се са кампањом за председничке и општинске изборе 23. октобра. У покушају да смири прилике, Влада је најавила отварање пореске истраге прихода породице Рашков.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару