Читај ми!

Без договора о Савету министара

Лидери шест водећих политичких партија у БиХ још нису постигли договор о формирању Савета министара, тако да БиХ ни готово годину дана после избора још нема државну владу.

Готово годину дана после избора, БиХ нема државну владу, а политички лидери шест водећих политичких партија у БиХ ни данас на састанку у Брчком нису постигли договор о формирању Савета министара.

Лидер Српске демократске странке (СДС) Младен Босић, који је био домаћин данашњег састанка, рекао је новинарима да су представници странака из Републике Српске били спремни на уступке и одустајање од почетних принципа, али да то нису прихватиле странке из Федерације БиХ.

Босић је оценио да БиХ због немогућности договора око Савета министара "тоне све дубље у политичку и сваку другу кризу", додајући да не види излаз из постојеће ситуације.

Лидер Савеза независних социјалдемократа (СНСД) и председник Републике Српске Милорад Додик потврдио је да је српска страна понудила одређене компромисе који, након што су одбијени, више не важе.

Према његовим речима, основни проблем је "концептуална разлика у схватању БиХ, коју чине два ентитета и три конститутивна народа".

"Чврсто стојимо на концепту очувања дејтонске БиХ и конститутивних народа", истакао је Додик.

Локални медији јављају да су представници српских странака током преговора одустали од одређених министарских позиција, али да је дошло до сукоба између Странке демократске акције (СДА) и Социјалдемократске партије БиХ (СДП) с једне, и два ХДЗ-а, с друге стране.

Представници ова два блока нису могли да постигну договор о томе коме ће припасти место председавајућег Савету министара БиХ, јер и једни и други сматрају да та функција припада управо њима.

У разговорима у Брчком учествовали су председницу СДС-а Младен Босић, СНСД-а Милорад Додик, ХДЗ-а Драган Човић, ХДЗ 1990 Божо Љубић, СДА Сулејман Тихић и СДП-а Златко Лагумџија.

Иако је било најављено да ће се разговарати и о питањима у вези са европским путем БиХ, односно о попису становништва, примени пресуде у случају "Сејдић-Финци", закону о државној помоћи и војној имовини, те теме уопште се нису нашле на дневном реду састанка.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару