Читај ми!

"Ромски барон" на удару хулигана

Бугарска жандармерија спречила нове сукобе у месту Катуница, код Пловдива, где је синоћ запаљена имовина "ромског барона" Кирила Рашкова. У притвору задржано 28 изгредника. Опречне оцене о полицијској акцији бугарског премијера и вицепремијера.

Нове сукобе у месту Катуница, код Пловдива, где је синоћ запаљено неколико кућа и аутомобила "ромског барона" Кирила Рашкова, познатијег као цар Киро, спречила је бугарска жандармерија. Око 127 особа је приведено, а 28 је задржано у притвору, због сумње да су учествовали у дводневном насиљу.

Како преносе медији, жандармерија се испречила испред бунтовних мештана који скандирају "Киро напоље", "Цигани напоље", јер наводно располажу са информацијама да се "цар Киро" са породицом налази у ромској Аџисан махали у Катуници.

Истражни судија изрекао је, по брзој процедури, четири новчане казне од по 300 лева (150 евра), као и једна затвроску казну од три дана, саопштила је полиција.

Државни тужилац је затражо проверу прихода Кирила Рашкова.

Председник Владе Бугарске Бојко Борисов рекао је да није задовољан акцијом полиције, јер је "испустила ситуацију из руку".

За разлику од премијера, вицепремијер и министар унутрашњих послова Цветан Цветанов оценио је да је акција полиције била "брза и благовремена".

Главни секретар бугарског МУП-а Калин Георгиев изјавио је да је у нередима учествало и 200 фудбалских навијача и да ће Тужилаштво покренути поступке против осумњичених за вандализам, хулиганство, паљевину и рушење туђег власништва. Већи део учесника у насиљу био маскиран и претио је новинарима.

Инциденти у Катуници започели су у петак увече, након што је 55-годишњи мушкарац, који је превозио фамилију породице Рашков, прегазио 19-годишњег мештанина Ангела Петрова, а затим ударио тројицу полицајаца и двојицу пријатеља погинулог, који су покушали да га зауставе.

У суботу се у правцу палате цара Кире упутило око 3.000 грађана, који ромског цара сматрају наручиоцем убиства младог човека. Неколико часова пре убиства, Ангел Петров је добио претњу смрћу од фамилије Рашкова, о чему је била обавештена и полиција.

Ескалација насиља

Током јучерашњег дана насиље је ескалирало два пута. Људи су превртали возила ромске породице и гађали каменицама прозоре његових кућа, захтевајући да буде исељен из села.

Синоћ су запалили четири куће Рашкова, а у бунту су се укључили и фудбалски навијачи. Нападачи су бацали молотовљеве коктеле, а полиција је, како би смирила ситуацију, ангажовала око 230 специјалаца, укључујући и жандармерију.

Кирил Рашков, један је од најпознатијих бугарских Рома. Хапшен је и осуђиван више пута, поседује велико богатство, а регистровао је и политичку партију.

Због илегалне производње алкохола ухапшен је 1993. године, а полиција је у његовим магацинима пронашла 126 тоне шпиритуса и 140 кутија лажне ракије, 200.000 празних флаша и 14 илегалних машина за флаширање.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару