Читај ми!

Друга оптужница против Санадера

Против бившег хрватског премијера Иве Санадера подигнута друга оптужница због кривичног дела примања мита од десет милиона евра од мађарске компаније "МОЛ".

Канцеларија за сузбијање корупције и организованог криминала подигла је оптужницу против бившег хрватског премијера Иве Санадера због кривичног дела примања десет милиона евра мита од мађарске компаније МОЛ, у циљу преузимања управљачких права нафтне компаније ИНА.

Оптужница Санадера терети да је, као хрватски премијер почетком 2008. године у Загребу и Будимпешти са утицајном особом из МОЛ-а договорио да ће за десет милиона евра извршити кључни утицај на измену уговора на штету Хрватске.

Санадер је обећао да ће предузети све да се закључи измена и допуна Уговора о међусобним односима акционара којим ће Хрватска МОЛ-у обезбедити превладавајући утицај на ИНА и да ће се договорити и склапање уговора о издвајању пословања гасом из ИНА, односно издвајању оног дела пословања који ствара губитке и његово преузимање од стране Хрватске.

У циљу реализације договореног Санадер је, иако је знао да закључење таквих уговора није у интересу Хрватске, користећи ауторитет премијера изнео и наметнуо своје унапред припремљене закључке о битним елементима наведених уговора, па су уговори и закључени 30. јануара 2009. године.

Тиме су у потпуности прихваћени сви захтеви МОЛ-а, након чега је Санадеру више пута исплаћен цео договорен износ.

У оптужници је предложено да се Санадеру одузме противправно стечена имовина, тако да се нареди уплата десет милиона евра у кунској противвредности у корист државног буџета Хрватске у року од 15 дана од дана правоснажности пресуде.

Канцеларија је обуставила истрагу против тадашњег вицепремијера Дамира Поланчеца, док истрага против шефа управе МОЛ-а Жолта Хернадија и даље траје, али ће је преузети мађарски државни тужилац Петер Полт, коме су 21. септембра предате копије свих доказа ради кориштења у поступку у Мађарској.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 25. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару