Читај ми!

Пала словеначка влада

Посланици словеначког парламента изгласали неповерење влади премијера Борута Пахора, са 51 гласом за и 36 против. Уколико вршилац дужности премијера не буде изабран за 30 дана, председник Словеније ће морати да распусти парламент и распише ванредне изборе.

Парламент Словеније ускратио је поверење мањинској влади премијера Борута Пахора, отворивши могућност за одржавање преверемених избора. За обарање владе гласао је 51, док је њен опстанак подржало 36 послника.

Парламент није изгласао листу од пет нових министара, за коју је Пахор везао изгласавање поверење влади. У последњем обраћању посланицима уочи гласања, Борут Пахор је апеловао да се спречи паралишућа политичка криза у време када се еврозона суочава са растућом дужничком кризом.

Исход гласања о поверењу је у највећој мери очекиван, с обзиром на то да се Пахор, који је био на челу мањинске владе од јуна, борио да обезбеди гласове после изласка из владе два, од укупно четири коалициона партнера.

Поред посланика Словеначке демократске странке (СДС), Словеначке народне странке (СЛС) и Националне странке (СНС), против Пахорове владе гласали су и сви, изузев једног, посланици из некадашњих коалиционих партнера Зареса и партије пензионера (ДЕСУС).

У кратком обраћању по завршетку гласања, Пахор је рекао да је пружио максимум могућности током времена које је провео на челу владе и захвалио члановима кабинета на напорном раду у борби са тешком економском ситуацијом у земљи.

Исход гласања отвара могућност да парламент или председник Данило Тирк у наредних седам дана номинују новог премијера, иако је већина посланика данас изразила жељу за одржавање превремених избора.

Уколико вршилац дужности премијера не буде изабран за 30 дана, председник Словеније ће морати да распусти парламент и распише ванредне изборе.

Гласање о поверењу је до сада коштало мандата две владе. Због изгласавања неповерења, положај премијера је 1992. године морао да напусти садашњи посланик у Европском парламенту Лојзе Петерле, а 2000. године без подршке Скупштине је остао Јанез Дрновшек.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару