Читај ми!

Неисплаћивање плате кривично дело?

Синдикат у Републици Српској тражи измену закона како би се неисплаћивање плата третирало као кривично дело. Неисплаћени доприноси за здравствено и пензионо осигурање износе више од 400 милиона марака, изјавила председница Синдиката Ранка Мишић.

Савез синдиката Републике Српске затражио је од власти да прихвате иницијативу према којој би се неисплаћивање плата третирало као кривично дело. Председница Синдиката Ранка Мишић каже да се по основу неисплаћених доприноса за здравствено и пензионо осигурање дугује више од 400 милиона марака и да се готово милијарду марака дугује радницима за плате које су зарадили.

Борис Пећанац дошао је у центар Бањалуке са флашом бензина и претио да ће се запалити, јер је од 12 зарађених плата добио само две. Са власником мотела у којем је радио као конобар није могао да се договори и да добије зарађени новац.

"Отворено ми је рекао да никад нећу добити своје паре и да немам законског основа да га тужим. Тада сам се одлучио на флашу бензина", рекао је Пећанац.

У Републици Српској, 35 одсто анкетираних радника не добија плату коју је зарадило. Синдикат покреће нову иницијативу и тражи кривичну одговорност послодаваца.

"Тражимо измену кривичног закона, у коме пише у члану 226 да ко се свесно не придржава закона, између осталог, дакле Закон о раду, колективни уговори и тако даље, да се то третира као кривично дело и да ће бити кажњен новчаном казном и затвором до једне године. Проблем је што то на суду не можете доказати", објашњава Ранка Мишић, председница Синдиката Републике Српске.

Послодавци сматрају да предлог Синдиката није решење. Тако би у целом систему одговарали само послодавци.

"То је, у најмању руку, неодговорно, јер ће послодавац који није могао да плати плате из доприноса сам да сноси последице, а неки други послодавац му није уплатио рачун који је требало да исплати", истиче Ранко Милић, председник Удружења послодаваца Републике Српске.

И док послодавци кажу да треба тражити системска решења која би решила проблем сиве економије и нелегалног тржишта, Синдикату није јасно због чега толико буке око њиховог захтева који није ништа друго до позив на поштовање закона.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару