Читај ми!

ДПС на потезу

Црногорска опозиција понудила премијеру Игору Лукшићу да се наставни предмет у школама зове Матерњи језик и књижевност. Лукшић каже да би требало проверити уставни основ опозиционог предлога. Коначан договор зависи од ДПС-а. Сутра седница парламента на којој ће се расправљати о изборном закону.

Опозиција у Црној Гори јединствено је понудила премијеру Игору Лукшићу да се наставни предмет у школама зове Матерњи језик и књижевност, а коначан договор о том питању зависи од тога да ли ће та опозициона иницијатива бити прихватљива Демократској партији социјалиста (ДПС).

Премијер Игор Лукшић je рекао је да опозициони предлог да се наставни предмет у школама зове матерњи језик и књижевност има својих предности, али треба проверити да ли је та опозициона иницијатива у складу са Уставом Црне Горе.

Црногоркси премијер је истакао да проверу уставности опозиционог предлога треба обавити у најкраћем року.

"Надам се да ћемо већ током сутрашњег дана имати завршене консултације и јасно исказан став о свим спорним питањима, како бисмо потом могли приступити изгласавању изборног закона", рекао је Лукшић.

За одговор ДПС-а остало је мало времена, јер је за сутра заказана седница црногорског парламента на којој ће се расправљати о изборном закону.

Опозиционе странке поручиле су да ће евентуално неизјашњавање ДПС-а до сутра схватити као одбијање опозиционог предлога, што би за политичку последицу имало одбијање да подрже изборни закон.

Скупштина Црне Горе усвојила је у петак Измене Закона о општем образовању, којима је предвиђено да се настава у школама, поред обавезног црногорског, изводи и на српском језику, што је био први корак ка успостављању равноправности црногорског и српског језика у образовном систему.

Избор језика за ЕУ 

Ако ДПС не прихвати опозициону иницијативу, онда ће се додатно продубити политичка криза у Црној Гори настала спорењем о имену језика у образовном систему, а једна од последица биће неизгласавање изборног закона, што ће, највероватније, довести до успоравања европског пута Црне Горе.

Председник Социјалистичке народне партије Срђан Милић рекао је да мисли да је сада ДПС адреса за питање да ли ће Црна Гора добити датум преговора са ЕУ.

Лидер Нове српске демократије Андрија Мандић каже да желе да се решење постигне што пре, како би школе могле нормално да функционишу.

"ДПС сада има дивну прилику да, ако су заиста за компромис и европске интеграције, прихвате опозициони предлог који чува достојанство свих и који ће бити подржан и од ЕУ", рекао је председник Покрета за промјене Небојша Медојевић.

Опозиција је раније одбила понуду Лукшића да се наставни предмет зове Црногорски/матерњи језик и књижевност, док премијер није прихватио опозициону иницијативу да назив наставног предмета буде Црногорски, српски/матерњи језик и књижевност.

За усвајање изборног закона, што је први услов Брисела да Црна Гора добије датум преговора о пуноправном чланству у Европској унији, потребна је двотрећинска већина у парламенту. Ванредна седница Скупштине Црне Горе о изборном законодавству заказана је за сутра.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару