Читај ми!

Ако буде бојкота, има ко да предаје

Црногорско Министарство просвете даваће отказе наставницима који не буду желели да предају црногорски језик. Из Министарства поручују да ће лако наћи замену за све професоре који евентуално одбију да предају тај предмет.

Након што је део црногорске опозиције најавио бојкот наставе уколико не буде прихваћен њихов предлог о изједначавању српског и црногорског језика, из Министарства просвете су запретили да ће у том случају санкционисати наставнике, родитеље и ђаке.

То практично значи да ће Министарство уручивати отказе наставницима који не буду желели да предају црногорски језик, искључиваће ђаке због неоправданих часова и подносити пријаве против родитеља који не буду слали основце у школе, јер је основно образовање обавезно у складу са Уставом.

У саопштењу ресорног министарства се најављује стриктна примена Закона из области образовања, као и Закона о раду, уколико дође до бојкота наставе.

"Закон о основном образовању и васпитању дефинише да је основно образовање обавезно за сву децу узраста од шест до 15 година, а родитељи су дужни да обезбеде да њихово дете испуни основношколску обавезу", поручило је Министрарство просвете.

Законом о гимназији и Законом о стручном образовању прописано је да редовном ученику престаје статус када у току наставне године има 30 неоправданих часова. Биће примењиван, како се наводи, и Закон о раду и Општи закон о образовању за запослене у просветном ресору, уколико не буду испуњавали своје радне обавезе.

Из Министарства су поручили да ће лако наћи замену за све професоре који евентуално одбију да предају црногорски језик.

Током прошле недеље завршен је семинар за црногорски језик и књижевност за сва незапослена лица са Завода за запошљавање, тако да ће настава у свим васпитно-образовним установамa у Црној Гори бити омогућена уколико дође до бојкота професора језика, наводи се у саопштењу.

Школска година почиње у четвртак, 1. септембра, а власт и опозиција још нису постигли договор о томе који ће језик бити изучаван и како ће се звати предмет из језика.

Предлогом премијера Игора Лукшића, који је опозиција одбила, предвиђено је да ђаци у књижице и сведочанства на крају године могу уписати црногорски, црногорски/матерњи, црногорски/босански, црногорски/хрватски.

Синдикати просвете су, у више наврата, последњих дана изражавали незадовољство тиме што пред сам почетак школске године не знају који ће предмет наставници да предају.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару