Читај ми!

Ангела Меркел у Словенији

Немачка канцеларка Ангела Меркел и словеначки премијер Борут Пахор, након разговора у Љубљани, заложили се за европску перспективу земаља Западног Балкана.

Канцеларка Немачке Ангела Меркел и словеначки премијер Борут Пахор заложили су се у Љубљани за европску перспективу Западног Балкана.

У заједничкој изјави, после састанка, Меркел и Пахор изјаснили су се у корист европске перспективе земаља Западног Балкана. Словенија, као бивша југословенска република, намерава да подстиче и форсира процес приступања земаља Западног Балкана, наведено је у изјави.

Главна пажња у заједничкој изјави посвећена је кризи у еврозони, а Немачка и Словенија затражиле су већу буџетску дисциплину, реформе и снажнију хармонизацију економских политика.

"Потребно нам је више политичког заједништва, ако имамо заједничку валуту", истакла је немачка канцеларка.

Пахор је подржао тај став и изјаснио се за "Уједињене државе Европе" са јединственим пореским системом, истичући да је немачко-француски предлог једне економске владе ЕУ само први корак у правом смеру.

"Све државе чланице ЕУ, а тиме и Европа у целини морају побољшати своју конкурентност и обезбедити стриктну буџетску дисциплину, као и солидно и одрживо финансирање свог јавног буџета", наводи се у заједничкој изјави.

Ангела Меркел је, на конференцији за штампу, похвалила договор шпанске владе и опозиције да се у Устав унесу мере за заустављање задужења, наводећи да и друге земље треба да следе тај пример.

Истовремено немачка канцеларка је подсетила на предлог који је израдила са француским председником Николом Саркозијем који предвиђа једну економску владу ЕУ, али која је наишла на отпор и у самој Немачкој.

Пахор је најавио да ће Словенија учинити све како би се испуниле обавезе из пакета стабилности за еврозону.

Словеначки премијер је изјавио да је уверен да ће ЕУ актуелну кризу пребродити, и да у будућности више неће бити 27 националних политика, већ да ће моћи да се говори о "Уједињеним државама Европе".

Немогуће је, према његовим речима, имати заједничку валуту и 17 различитих пореских система.

Ангела Меркел је данас Словенију окарактерисала као "веродостојног партнера" и говорила о "одличним пријатељским односима".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару