Читај ми!

Турска подршка властима у Сарајеву

Шеф турске дипломатије Ахмет Давутоглу рекао у Сарајеву да ће Турска подржавати БиХ, нарочито чланство те земље у НАТО-у. Давутоглу и његов колега Свен Алкалај проценили су да су односи Турске и БиХ одлични и без отворених питања.

Министар спољних послова Турске Ахмет Давутоглу изјавио је у Сарајеву да ће Турска подржавати Босну и Херцеговину, нарочито чланство те земље у НАТО-у.

Давутоглу се састао с министром спољних послова БиХ Свеном Алкалајем, са којим је разговарао о политичким приликама у БиХ, регионалној сарадњи и потреби наставка праксе одржавања трилатералних састанака.

Алкалај и Давутоглу оценили су да су односи БиХ и Турске одлични и без отворених питања, а изразили су опредељеност за даље унапређење односа на економском и културном плану, саопштило је Министарство спољних послова БиХ.

Турски министар се састао и с високим представником у БиХ Валентином Инцком који је рекао да је Босна и Херцеговина у озбиљној политичкој кризи и да је "неопходно смањити политичке тензије тако што ће се појачати политички дијалог и хитно формирати нова влада".

"Неуспех у том смислу ће резултирати озбиљним последицама за земљу и њене грађане: неће бити напретка ка ЕУ и НАТО савезу и, наравно, неће бити напретка у решавању озбиљних економских и социјалних проблема који су захватили земљу", рекао је Инцко.

Давутоглу је истакао да је Турска "велики пријатељ БиХ и да ће наставити да је подржава и у будућности и где год је то потребно у свету. 

Министри су посебну пажњу посветили и сарадњи земаља региона и дешавањима у арапском свету.

Турском министру спољних послова уручен је почасни докторат наука Универзитета у Тузли.

"Бити професор за мене је један од најплеменитијих послова. Волео бих бити једног дана и предавач на Универзитету у Тузли", рекао је Давутолу и додао да то признање за њега има "посебну тежину".

Давутоглу ће се сутра у Сарајеву састати са председавајућим Председништва БиХ Жељком Комшићем и чланом Председништва БиХ Небојшом Радмановићем.

Турски министар борави у БиХ са супругом, са којом ће сутра у Сарајеву дочекати Бајрам.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару