Читај ми!

Косорова: Ниједан злочин није табу

Ништа од онога што се догађало не сме се заборавити. Морамо се сећати свих жртава, јер је историјска правда знати шта се, где и када догађало, рекла Јадранка Косор, поводом обележавања Европског дана сећања на жртве свих тоталитарних режима.

Премијерка Хрватске Јадранка Косор поручила је данас да треба отворити врата за истраге о комунистичким злочинима и да то не буде табу тема.

У Хрватској се данас први пут као спомендан 23. августа обележава Европски дан сећања на жртве свих тоталитарних и ауторитарних режима.

Тим поводом, Јадранка Косор открила је у Мацељу спомен-плочу у знак сећања на жртве комунистичког режима страдале на том подручју 1945, а затим и спомен-плочу на згради бившег затвора у Старој Градишки у знак сећања на политичке затворенике страдале у том затвору.

Косорова је у Мацељу истакла да се мора знати истина о сваком злочину и поручила да њена влада настоји да се сви процеси у вези са комунистичким злочинима отворе и процесуирају.

Хрватска премијерка је навела да је то "корак према истини која се не сме скривати", јер су на том месту људи убијени без суда и правде.

Премијерка је присуствовала и обележавању Европског дана сећања на жртве свих тоталитарних и ауторитарних режима и испред бившег затвора у Старој Градишки.

"Посебно се клањамо, с великим поштовањем, жртвама нацизма, односно усташког режима у Хрватској, али настојимо сада отворити врата за истраге о комунистичким злочинима и да то не буде табу тема", рекла је Косорова.

Јадранка Косор је нагласила да је потребно да се једнако отворено проговори о злочину и злочинцима.

Допуном Закона о празницима, споменданима и нерадним данима спроводи се Резолуција Европског парламента из априла 2009, којом се свим европским парламентима препоручује да 23. август у својим земљама прогласе даном спомена на жртве фашизма, нацизма и комунизма.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару