Читај ми!

Језик, ипак, трн у оку

Премијер Црне Горе Игор Лукшић поново разговарaо са опозицијoм о положају српског језика у Црној Гори. Лидер Покрета за промјене Небојша Медојевић каже да договор није постигнут, али не искључује могућност наставка преговора.

Иако је најављено да јавност неће бити обавештена о резултатима поновног састанка премијера Игора Лукшића са опозицијом о положају српског језика у Црној Гори, лидер Покрета за промјене Небојша Медојевић каже да договор није постигнут.

Медојевић је у изјави Танјугу рекaо да на састанку није постигнут договор, али није искључио могућност да ће се преговори наставити наредних дана.

Састанку су, осим Медојевића, присуствовали и председник Социјалистичке народне партије Срђан Милић и лидер Нове српске демократије Андрија Мандић.

Како пише црногорски Дан, повод за састанак је обраћање Матице црногорске, црногорског ПЕН центра и Црногорског друштва независних књижевника Лукшићу од кога су тражили да нипошто не потписује споразум са опозицијом који предвиђа обавезност и равноправност српског језика у настави.

Лукшић и представници опозиционих партија недавно су постигли начелан споразум о решавању питања српског језика, али су касније тај договор различито тумачили.

Представници опозиције поновили су да усвајању изборног закона треба да претходи изгласавање Измена закона о општем образовању, којима је предвиђено да се настава у школама, поред црногорског, изводи и на српском језику.

Ванредна седница Скупштине Црне Горе о Изменама закона о општем образовању раније је заказана за 2. септембар.

За усвајање изборног закона, што је први услов Брисела да Црна Гора добије датум преговора о пуноправном чланству у Европској унији, потребна је двотрећинска већина у парламенту.

Представници црногорске власти и опозиције договорили су се о тексту изборног закона, а парламент ће о том документу расправљати на ванредној седници заказаној за 6. септембар.

Европски комесар за проширење Штефан Филе указао је раније да је усвајање изборног закона кључни тест за црногорске партије, којим оне треба да покажу спремност да своју посвећеност европским интеграцијама спроведу у дело.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару