Читај ми!

Дакић тражи обнову поступка

Некадашњи председник Српског националног већа САО Крајине Миле Дакић предао је захтев за обнову поступка у којем је 1999. у Хрватској у одсуству осуђен на 20 година затвора за ратне злочине.

Миле Дакић, некадашњи председник Српског националног већа САО Крајине, који је у среду изручен Хрватској, где је у одсуству осуђен на 20 година због подстрекивања на ратни злочин убиства хрватских полицајаца 1991. године, предао је захтев за обнову поступка.

То је законом предвиђенa опција за сва лица која су осуђена у одсуству.

Захтев за обнову поступка раније је затражила и Србија на састанку министара правде Хрватске, Србије и БиХ у Сремским Карловцима, с обзиром на то да је Дакић 26. јуна ухапшен на основу потернице из Хрватске на граници Србије и БиХ и да је у Сарајеву чекао изручење.

Председник Жупанијског суда у Карловцу Иван Перковић изјавио је новинарима да Дакић, као правоснажно осуђен за убиство тројице полицајаца у Будачкој Ријеци, у близини Крњака, у августу 1991, није притвореник, него осуђеник и зато никакве правне радње у вези са обновом поступка не одгађају упућивање на извршење казне.

"Осуђенику је уручено решење о упућивању на извршење казне затвора. Он има право да се жали судији који извршава решење, а ако оно буде за њега негативно, и ванрасправном већу суда у Карловцу", рекао је Перковић.

Перковић је рекао да, "иако по закону о извршењу казнених санкција Дакићу следи почетак служења казне, то не уклања могућност да му се по закону о кривичном поступку обнови поступак, јер му се судило у одсуству".

Миле Дакић може да ангажује адвоката, али суд није обавезан да му одреди адвоката по службеној дужности јер није притвореник, него правоснажно осуђено лице.

Приликом поступка од 1997. до 1999. године, Дакићу је адвокат по службеној дужности био Ненад Мамула.

Осим Дакића, који је осуђен за подстрекивање, за извршење тог дела осуђени су Душан Томић, Миле Томић, Станко Томић, Дарко Кресојевић и Ђорђе Радујковић, такође у одсуству, али је Врховни суд недавно укинуо осуђујуће пресуде за њих и суђење вратио на поновни поступак.

Сви они одговарају за оружану заседу 4. августа 1991. године, кад су убијени саобраћајци Миле Бутина, Јосип Мичић и Златко Шкрлец, а Никола Ракоција рањен.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару