Читај ми!

Срби огорчени одлуком Суда

Представници Срба у Хрватској, због одлуке Уставног суда те државе по којој су остали без гарантованих мандата у Сабору, најављују разговоре са премијерком Јадранком Косор и представницима других мањина након чега ће одлучити о даљим потезима.

Одлука Уставног суда Хрватске, који је само пар месеци пред изборе укинуо је одредбу Уставног закона о правима националних мањина која је српској мањини унапред гарантовала три посланичка места у Сабору, а осталим мањинама двоструко право гласа, огорчила је представнике Срба у Хрватској.

"Поставља се питање како то да Уставни суд решење које је парламент концептуално изгласао као релативно задовољавајуће враћа на раније решење које је апсолутно неприхватљиво и према коме се бирачи на изборном месту обавезују да се јавно изјасне за кога хоће, а за кога неће гласати", рекао је хрватски вицепремијер Слободан Узелац који је представник Самосталне демократске српске странке.

"Како то да Уставном суду не пара очи чињеница да баш тиме на најгрубљи и свима јасан начин вређа начело тајност избора на бирачком месту", запитао се Узелац.

Председник СДСС-а Војислав Станимировић каже да председница суда Јасна Омејец тврди да се забрана мењања прописа унутар годину дана пре избора не односе на националне мањине, што нема никакве логике, а предсатавља и дискриминацију према њима.

Станимировић најављује разговоре представника Срба са премијерком Јадранком Косор, представницима других мањина и другим инстанцама "након чега ћемо видети које ћемо потезе да повучено".

Изнуђени компромис

Према решењима која су одлуком Уставног суда укинута, а које је прошле године Сабор усвојио са 130 гласова, што је далеко више од две трећине, мањине које чине мање од 1,5 одсто укупног броја становника имале би додатно право гласа, односно гласале би и на општој страначкој листи, и за представника своје мањине.

Срби, којих је 4,54 одсто, бирали би своја три посланика на страначкој листи, с тим да би осим три гарантована, имали могућност за избор већег броја посланика.

Овакво решење било је изнуђени компромис јер представници Срба у Српском народном већу и Самосталној демократској српској странци која има три посланика у сабору нису могли добити сагласност да и Срби имају додатно право гласа, преноси Танјуг.

Одлуком Уставног суда мањине ће као и до сада, својих осам посланика, од тога три српска, бирати у 12. изборној јединици, при чему ће бирати ког права да се одрекну, општег бирачког или припадности мањина.

Одлуку Уставног суда као политичку раније су осудили председник СНВ и саборски посланик Милорад Пуповац и посланик Италијана Фурио Радин који је рекао да ће о дискриминацији мањина од стране Уставног суда информисати Италију и друге земље ЕУ.

И остали мањински представници огорчени су чињеницом да мањине неће имати додатно право гласа, иако је то био један од критеријума за затварање поглавља о правосуђу у преговорима са ЕУ крајем јуна.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару