Читај ми!

Јосиповић: Сви су добродошли у Хрватску

На писање листа "Макарско приморје", којим се омаловажавају туристи из БиХ, огласио се преко Фејсбука председник Иво Јосиповић. На свом профилу Јосиповић написао: "Сваки је гост добродошао у Хрватску, посебно пријатељи из БиХ".

Хрватска јавност узбуркала се због текста у недељнику Макарско приморје, у којем се неповољно пише о туристима из БиХ, на шта је међу првима реаговао председник Хрватске Иво Јосиповић, обраћајући се јавности преко свог профила на Фејсбуку.

'Читам, неки с презиром и омаловажавањем, готово расистички, говоре о туристима-гостима из суседне БиХ. Сваки гост је добродошао у Хрватску, посебно пријатељи из БиХ", написао је Јосиповић.

"Уживајући у лепотама Хрватске, шире пријатељство, стварају нова познанства, али и јачају наше економске резултате. Овде већина људи не мери госте само по томе колико им је дебео новчаник", пише Јосиповић, да би се на крају текста директно обратио комшијама:

"Зато, добро дошли, драги Босанци и Херцеговци!"

Иво Ћурковић, главни уредник недељника Макарско приморје, који је и гласило Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) у том граду, у тексту "Гости који су вишак", оштро се окомио на туристе из БиХ, који ових дана у великом броју долазе у тај део Хрватске.

"Бољи је један гост који ће дневно оставити 500 евра, него њих десет који ће оставити по 30 евра, или њих неколико стотина, или хиљада, који викендом долазе из БиХ на једнодневне излете", преносе хрватски медији текст Ива Ћурковића.

"Туризам је на овај начин у проблемима. Ради се о кампањским гостима који сметају, али које не можемо да избегнемо или елиминишемо", пише Ћурковић у опширном тексту, који обилује и увредљивим опаскама на рачун туриста из првог комшилука.

На писање Макарског приморја оштро је реаговала већина медија у Хрватској, који осуђују ставове из текста, називајући их екстремистичким и расистичким.

Текст су оштро осудили и медији из БиХ, подсећајући и на прошлогодишње неодмерене изјаве водитељке ХТВ-а Дијане Чуљак, која је за туристе из те државе рекла "да само заузимају место на плажи".

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару